Oglasi

U Egiptu pronađeno 27 zapečaćenih sarkofaga starijih od 2.500 godina

Riječ je o zapečaćenim sarkofazima koje dosad niko nije otvarao, a arheolozi su ih pronašli u trima odvojenim zapečaćenim nišama na dubini od 11 metara.
Vjeruje se da je Sakara služila kao nekropola glavnoga grada drevnog Egipta, MemfisaEPA-EFE

Arheolozi su u pustinjskoj nekropoli Sakari u egipatskoj Gizi otkrili ukupno 27 zapečaćenih sarkofaga čiju starost procjenjuju na više od 2.500 godina, priopćilo je egipatsko ministarstvo za turizam i starine, prenosi Hina.

Dužnosnici ministarstva podsjećaju da je prije sedmicu otkriveno 13 odlično očuvanih sarkofaga, a nakon toga ih je u petak pronađeno još 14 te ističu da je riječ o jednom od najvećih otkrića takve vrste.

Riječ je o zapečaćenim sarkofazima koje dosad niko nije otvarao, a arheolozi su ih pronašli u trima odvojenim zapečaćenim nišama na dubini od 11 metara.

Na objavljenim fotografijama vidi se da su odlično očuvani te da je na nekima još dobro očuvana originalna boja drveta u smeđim i plavim šarama te hijeroglifski znakovi. Uz njih su pronađeni razni predmeti koji će razjasniti status umrlih, omogućiti podatke o njihovu imetku i društvenom utjecaju, premda zasad identitet preminulih ostaje nepoznat.

Vjeruje se da je Sakara služila kao nekropola glavnoga grada drevnog Egipta, Memfisa.

Egipćani su tokom 3.000 godina ondje pokopavali svoje mrtve. No na tom mjestu se nisu pokopavali samo plemići, već i građani srednje i radničke klase.

Kulturne znamenitosti ponovo otvorene

Sakara se nalazi oko 25 kilometara južno od piramida na platou Gize, a ondje je i znamenita stepenasta piramida faraona Đozera, prva iz faraonske ere.

Spomenik, koji je oko 2.700 prije nove ere izgradio arhitekt i bilježnik Imhotep, smatra se jednim od najstarijih u svijetu.

U međuvremenu je ministarstvo turizma i starina najavilo seriju promotivnih videozapisa o tom otkriću, nastojeći tako ponovno oživjeti lošu turističku sezonu u zemlji, dodatno oslabljenu pandemijom korona virusa.

Egipatska vlada je muzeje i kulturne znamenitosti za posjetitelje ponovno otvorila 1. septembra.

Ovaj ključni sektor za egipatsku ekonomiju u 2019. godini dosegao je rekordnih 13,6 miliona posjetitelja, prije nego što je korona virus ponovo onemogućio posjete stranih turista.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.