U dva napada u Pakistanu ubijene 24 osobe

U dva odvojena bombaška napada na jugozapadu i u nevezanom napadu američkih bespilotnih letjelica na sjeverozapadu Pakistana u četvrtak su ubijene ukupno 24 osobe, a 26 je ranjeno, saopćili su pakistanski zvaničnici.

Prvi bomba odjeknula je kod pijace u gradu Sibi u provinciji Baluchistan i ubila 10 i ranila 24 osobe, potvrdio je viši policijski oficir Ghulam Aali Lashari.

On je naveo da je bomba uništila nekoliko prodavnica u gradu koji se nalazi na oko 150 kilometara istočno od Kita, lokalne prijestonice.

Nekoliko sati kasnije odjeknula je bomba pored puta i uništila vozilo sa snagama sigurnosti u jugozapadnom gradu Dera Bugti.

Američki napad

U napadu je troje ubijeno i još dvoje je ranjeno, rekao je policijski službenik Shehbaz Khan, prenijela je agencija AP.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za bombaške napade, mada nacionalisti u Baluchistanu već dugo godina vrše “tihi” pritisak na Islamabad kako bi lokalna vlast dobila više do nacionalnih izvora prirodnog gasa.

U napadu američkih bespilotnih letjelica na sjeverozapadu zemlje u četvrtak je ubijeno 11 pobunjenika u pakistanskom plemenskom regionu u blizini granice s Afganistanom.

“Američke bespilotne letjelice ispalile su četiri rakete na uporište pobunjenika i, prema preliminarnom izvještaju, ubijeno je 11 ekstremista u okrugu Orakzai”, potvrdio je lokalni zvaničnik administracije Kushal Khan za agenciju AFP.

Izvor: Agencije