U Dubrovniku počinje 9. Croatia Forum

U petak će biti održana tri panela (EPA)

Deveti Croatia Forum, tradicionalno posvećen temama vezanim uz jugoistok Europe i Europsku uniju, otvara se u četvrtak u Dubrovniku u nazočnosti 18 ministara vanjskih poslova iz EU-a i zemalja regije, drugih visokih europskih dužnosnika, ali i predstavnika SAD-a, Kine, Japana, Rusije i Novog Zelanda.

“Tema ovogodišnjeg Foruma je Zapadni Balkan i EU, drugim riječima naša regija i napredovanje prema članstvu. U našoj regiji to uvijek znači stabiliziranje i izgradnju države”, kazala je za Hinu prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić najavljujući skup.

Organizator je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, a na Forumu će uz šefove diplomacija susjednih zemalja, Igora Lukšića (Crna Gora), Ivicu Dačića (Srbija), Zlatku Lagumdžiju (Bosna i Hercegovina), Nikolu Poposkog (Makedonija), Envera Hoxhaja (Kosovo), Miroslava Lajčaka (Slovačka) i Tibora Navracsicsa (Mađarska), sudjelovati i visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, europski povjerenici za proširenje i zaštitu potrošača Štefan Fuele i Neven Mimica, specijalni predstavnik EU-a u Bosni i Hercegovini Peter Sorensen i visoki međunarodni predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko.

Forum počinje u četvrtak kasno poslijepodne temom “EU integracija Zapadnog Balkana: trenutna situacija”.

EU i Zapadni Balkan

Sudionici će raspravljati o pitanjima koja su u ovom trenutku na dnevnom redu u jugoistočnoj Europi, EU, širem europskom susjedstvu i transatlantskim odnosima.

U petak će biti održana tri panela: “EU integracija Zapadnog Balkana: sličnosti i razlike”, “Budućnost proširenja EU-a” i “Europske vrijednosti pred izazovima”.

U subotu, posljednjeg dana skupa, bit će održan okrugli stol o temi trenutne situacije u procesu europske integracije Zapadnog Balkana.

Međunarodna konferencija Croatia Summit prvi put je održana 2006. godine, kao sastanak na vrhu šefova država i vlada o temi “Zaokruživanje europske južne dimenzije: vrijednosti koje nas povezuju”, a ključni su naglasci bili vezani uz proces integracije u EU i NATO, te sigurnosna pitanja.

Hrvatska je tada bila tek u prvoj godini pregovora s EU-om.

Crna Gora je u lipnju iste godine održala referendum o neovisnosti, čime su prestale postojati Država Srbija i Crna Gora, a početkom 2006. godine počeli su međunarodni pregovori o konačnom statusu Kosova.

Iduće godine tema “Novi jug Europe” opet je bila vezana uz pitanja stabilnosti i sigurnosti jugoistoka Europe.

Tada je poručeno da bez stabilnosti i sigurnosti cijele regije nema ni gospodarskog napretka, a niti napretka u euroatlantskim integracijama.

Tako je treći samit 2008. održan o temi “Sigurnost, razvoj i prosperitet” i to samo tri mjeseca nakon što je Hrvatska dobila pozivnicu za članstvo u NATO-u.

Samit postao forum

Godine 2009. tema je bila “Europski strateški imperativi – energija, investicije i razvoj”.

Bilo je to nakon “plinske krize” u Europi u siječnju iste godine.

Godinu dana poslije skup je bio posvećen gobalnim izazovima jugoistočne Europe.

U godini u kojoj je Hrvatska završila pregovore, 2011, tema samita je bila okrenuta budućnosti – “Novo desetljeće za jugoistok Europe – završetak tranzicije”, a iduće godine fokus je bio na rezultatima i uspjesima prethodnih procesa.

Prošle godine, u kojoj je Hrvatska 1. srpnja postala punopravna članica EU-a, samit je uspješno pretvoren u forum, a tema “Europska energetska sigurnost” okupila je trojicu potpredsjednika vlada i sedam ministara vanjskih poslova.

U Dubrovniku su tijekom proteklih susreta na vrhu uz političke vođe iz regije i šire, iz Slovačke, Mađarske, Poljske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Albanije, Bugarske i Rumunjske, te dužnosnika europskih i ostalih međunarodnih institucija, gostovali i neki drugi visoki gosti, među kojima je 2012. godine bio i glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Izvor: Agencije