U Draču otvorena ispostava carine Kosova

Izjave Aleksandra Vučića su bezvrijedne, tvrdi Edi Rama (Arhiva)

Albanski premijer Edi Rama i kosovski vicepremijer Fatmir Limaj prisustvovali su otvaranju ispostave carine pod kontrolom kosovskih vlasti u albanskoj luci Drač, gde je Limaj rekao da je “integracija carina” najvažniji projekat nakon izgradnje autoputa Tirana-Priština, a Rama poručio da je to prvi korak ka carinskoj uniji Kosova i Albanije.

Integracija carina rezultat je odluka donijetih na sastanku dvije vlade krajem novembra u Peći, a ATA prenosi da je Limaj kazao da je “ovaj dan ključan u produbljivanju integracije i saradnje između Albanije i Kosova”.

Tečne granice, zasnovane na modelu Šengena

“Od četiri odluke donijete na zajedničkom sastanku vlada u Peći, danas primjenjujemo drugi dogovor. Prvi, o integraciji granice, krenuo je početkom ove godine i bit će završen u martu, dok će kosovska carina koja dobija obličje u luci Drač biti važan znak našeg zajedničkog lika i vizije o carinskoj uniji”, rekao je Limaj.

Rama je ponovio ranije iznijetu najavu tečne granice, zasnovane na modelu Šengena.

“Na granici između Tirane i Prištine imat ćemo u potpunosti novi sistem, Šengenski sistem, na proljeće”, kazao je Rama.

On je otvaranje ispostave kosovske carine u Draču nazvao prvim važnim korakom ka potpunoj carinskoj uniji između Albanije i Kosova.

Izvor: Agencije