U Crnu Goru dopremljena medicinska oprema koju je donirao EU

Šef delegacije EU-a u Crnoj Gori ambasador Aivo Orav rekao je da donacija stiže u pravi trenutak, kada se Crna Gora suočava s drugim valom epidemije (Gov me / S. Mati?)

U Crnu Goru je u utorak dopremljen i četvrti, posljednji kontingent tri miliona eura vrijedne medicinske opreme koju je toj zemlji za borbu protiv korona virusa donirala Evropska unija, a koja zdravstvenom sistemu stiže na vrhuncu drugog vala epidemije tokom kojeg se zarazilo 2.500 ljudi.

Medicinska oprema koja je u Crnu Goru stigla od aprila kada je počeo projekt do danas, sadrži ukupno 100 bolničkih respiratora, 10 savremenih rendgenskih uređaja i više od 400.000 komada zaštitne opreme, prenosi Hina.

Prilikom primopredaje opreme šef delegacije EU-a u Crnoj Gori ambasador Aivo Orav rekao je da donacija stiže u pravi trenutak, kada se Crna Gora suočava s drugim valom epidemije.

“Respiratori će značajno unaprijediti kapacitete crnogorskog zdravstvenog sistema, kako bi se sačuvali životi najugroženijih pacijenata. Međutim, iskreno se nadam da neće nužno biti svi u upotrebi”, rekao je Orav.

Crnogorsko zdravstvo sad raspolaže s 322 respiratora, što je, kako smatraju u tamošnjem kriznom štabu “više nego dovoljno i za najteži scenarij”. Na početku epidemije crnogorske bolnice imale su 70–tak respiratora.

Dugoročna pomoć

Evropska unija za Crnu Goru je osigurala još 50 miliona dugoročne pomoći za zdravstvo, ekonomski oporavak, poduzetništvo i biznis, kao i druge sektore pogođene korona krizom, saopćio je veleposlanik Aivo Orav, istaknuvši da je opseg podrške Crnoj Gori, u periodu kada su sve države članice EU-a pogođene krizom koju izaziva pandemija, “jasan dokaz iskrenosti i snage našeg partnerstva”.

Najveći broj aktivno oboljelih na 100.000 stanovnika, u državama regije, registriran je u Crnoj Gori, na drugom mjestu je Sjeverna Makedonija, a na trećem Kosovo.

Prema službenim podacima koje je prikupila crnogorska agencija Mina, u Crnoj Gori je trenutno 320 aktivno oboljelih na 100.000 stanovnika, u Sjevernoj Makedoniji 198, a na Kosovu 167. U Bosni i Hercegovini registrirano je 157 aktivno oboljelih, Albaniji 67, Hrvatskoj 21 i Sloveniji 12 inficiranih na 100.000 stanovnika. Od zemalja regija jedino Srbija na objavljuje podatke o broju aktivnih slučajeva, već o broju hospitaliziranih.

Prema istom izvoru, u regiji je, u odnosu na broj inficiranih, najveća smrtnost od virusa COVID-a 19 u Sloveniji gdje stopa smrtnosti iznosi 5,57 posto, a najmanja je u Crnoj Gori 1,54 posto. Po broju smrtnih slučajeva na drugom mjestu je Sjeverna Makedonija 4,56 posto, zatim Albanija s 2,9, Hrvatska s 2,8 posto, BiH s 2,52 posto, Kosovo 2,48, i Srbija 2,25.

Izvor: Agencije