Oglasi

U Crnu Goru dopremljena medicinska oprema koju je donirao EU

Dopremljen je četvrti, posljednji kontingent tri miliona eura vrijedne medicinske opreme koju za borbu protiv korona virusa donirao EU.
Šef delegacije EU-a u Crnoj Gori ambasador Aivo Orav rekao je da donacija stiže u pravi trenutak, kada se Crna Gora suočava s drugim valom epidemijeGov.me/ S. Matić

U Crnu Goru je u utorak dopremljen i četvrti, posljednji kontingent tri miliona eura vrijedne medicinske opreme koju je toj zemlji za borbu protiv korona virusa donirala Evropska unija, a koja zdravstvenom sistemu stiže na vrhuncu drugog vala epidemije tokom kojeg se zarazilo 2.500 ljudi.

Medicinska oprema koja je u Crnu Goru stigla od aprila kada je počeo projekt do danas, sadrži ukupno 100 bolničkih respiratora, 10 savremenih rendgenskih uređaja i više od 400.000 komada zaštitne opreme, prenosi Hina.

Prilikom primopredaje opreme šef delegacije EU-a u Crnoj Gori ambasador Aivo Orav rekao je da donacija stiže u pravi trenutak, kada se Crna Gora suočava s drugim valom epidemije.

"Respiratori će značajno unaprijediti kapacitete crnogorskog zdravstvenog sistema, kako bi se sačuvali životi najugroženijih pacijenata. Međutim, iskreno se nadam da neće nužno biti svi u upotrebi", rekao je Orav.

Crnogorsko zdravstvo sad raspolaže s 322 respiratora, što je, kako smatraju u tamošnjem kriznom štabu "više nego dovoljno i za najteži scenarij". Na početku epidemije crnogorske bolnice imale su 70–tak respiratora.

Dugoročna pomoć

Evropska unija za Crnu Goru je osigurala još 50 miliona dugoročne pomoći za zdravstvo, ekonomski oporavak, poduzetništvo i biznis, kao i druge sektore pogođene korona krizom, saopćio je veleposlanik Aivo Orav, istaknuvši da je opseg podrške Crnoj Gori, u periodu kada su sve države članice EU-a pogođene krizom koju izaziva pandemija, "jasan dokaz iskrenosti i snage našeg partnerstva".

Najveći broj aktivno oboljelih na 100.000 stanovnika, u državama regije, registriran je u Crnoj Gori, na drugom mjestu je Sjeverna Makedonija, a na trećem Kosovo.

Prema službenim podacima koje je prikupila crnogorska agencija Mina, u Crnoj Gori je trenutno 320 aktivno oboljelih na 100.000 stanovnika, u Sjevernoj Makedoniji 198, a na Kosovu 167. U Bosni i Hercegovini registrirano je 157 aktivno oboljelih, Albaniji 67, Hrvatskoj 21 i Sloveniji 12 inficiranih na 100.000 stanovnika. Od zemalja regija jedino Srbija na objavljuje podatke o broju aktivnih slučajeva, već o broju hospitaliziranih.

Prema istom izvoru, u regiji je, u odnosu na broj inficiranih, najveća smrtnost od virusa COVID-a 19 u Sloveniji gdje stopa smrtnosti iznosi 5,57 posto, a najmanja je u Crnoj Gori 1,54 posto. Po broju smrtnih slučajeva na drugom mjestu je Sjeverna Makedonija 4,56 posto, zatim Albanija s 2,9, Hrvatska s 2,8 posto, BiH s 2,52 posto, Kosovo 2,48, i Srbija 2,25.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.