U Crnoj Gori više od 300 divljih deponija

Problem upravljanja otpadom Crna Gora već više od dvije decenije ne uspijeva riješiti na ekološki prihvatljiv način. Iako je po Ustavu ekološka država, prema evidenciji nevladinog sektora, ima više od 300 divljih deponija. Lokalne uprave dužne su riješiti i problem privremenih odlagališta, ali uprkos strogim odredbama i planovima za usvajanje evropskih praksi, situacija na terenu je drugačija.

Za uspjeh u očuvanju čiste sredine ponekad je potrebno uvesti i danonoćne straže. Tako je i kod Ulcinja na Jadranu. Mjesto Kruče nalazi se kraj Ulcinja. Nekoliko stotina metara dalje je divlja deponija Hije. Zatvorena je 2012. godine, no opštinski otpad, tvrdi mještanin Petar Junković, tu se odlagao do prije sedmicu. Deponija, kaže, često gori, dimi, a kiša otpadne materije sliva u more. Zato žitelji Kruča godinama traže da je opština izmjesti.

“Tražimo samo da pokažu dobru volju da će, poslije dugo godina obećavanja, ovo da se lokalizuje, sredi, da se uredi, da se makne odavde, da se jednoga dana zaustavi, da nas više ne guši…”, rekao je Junković.

Opasne materije

Umjesto izmještanja, opština je dozvoljavala privremeno odlaganje kabastog, građevinskog i biootpada. Mještani su lani spriječili, kažu, istovar i fekalnog otpada iz Budve. Tvrde da na smetljištu ima životinjskog otpada i opasnih materija. Podnijeli su krivične prijave protiv Skupštine grada i komunalnog preduzeća.

“Iako smo Opštini Ulcinj uputili pitanja zašto je zatvorena deponija Hije ponovo aktivirana, da li je to učinjeno po zakonu i kako opština planira da riješi problem odvoza smeća, nismo dobili nikakav odgovor. Samim tim ni komunalne inspekcije, koja je u okviru gradskih službi, a koja je direktno nadležna za ovakve probleme”, javlja iz Ulcinja reporterka Al Jazeere Milica Marinović. 

Direktor Javnog preduzeća Komunalne djelatnosti Mehmed Zenka, postavljen prije nekoliko mjeseci, kaže da ta institucija samo provodi odluke opštine. Koliko zna, opasnih materija na deponiji nema, a da se smeće više ne odvozi, jer je istekla dozvola opštine.

“Momentalno se ništa ne odlaže evo već nekoliko vremena, možete se i sami uvjeriti, kontejneri su puni. Ja sam prestao i obratio se opštinskim organima da mi iznađu rješenje za tu ili obnovu te privremene lokacije, ili da se nađe neka druga lokacija, jer je prijeko potrebno“, rekao je Zenka.

Mještani stražare na deponiji

Nakon izlaska na teren, ekološki inspektori uveli su potpunu zabranu odlaganja smeća do dobijanja potrebne dozvole. Deponija sada ima danonoćnu stražu, koju nadzire predstavnik mještana. Glavna ekološka inspektorica Vesna Zarubica kaže da se Hije moraju sanirati.

“Ranije se tu odlagao komunalni otpad, znači bila je nepropisno odlagalište i za komunalni otpad i moraju se u lokalnom planu popisati sva ta odlagališta, napraviti se plan za sanaciju tih odlagališta, praćenje tih odlagališta do kraja sanacije i dalje praćenje mjerenja tih lokacija od strane lokalne samouprave”, rekla je Zarubica.

Opština, pak, pregovara s mještanima da smeće dovozi još tri mjeseca. Da li će to trajati i duže, pokazat će lokalni plan upravljanja otpadom i popis privremenih deponija, koji javnosti još nije dostupan.

Izvor: Al Jazeera