U Crnoj Gori u martu 66 posto manje turista

U aprilu nije zabilježen dolazak turista (EPA)

U martu je u Crnoj Gori zabilježen značajan pad dolazaka i noćenja turista zbog pandemije korona virusa, dok ih u aprilu, zbog zabrane kretanja i širenja COVID-19, uopšte nije bilo, pokazuju podaci Monstata, prenosi Tanjug.

U martu je u kolektivnom smještaju u Crnoj Gori boravilo 66 posto turista manje nego u istom periodu prošle godine, prenosi RTCG.

Od ostvarenih 39.733 noćenja, 28.103 su bili strani turisti, a 11.630 domaći.

“U strukturi noćenja stranih turista, u martu ove godine, najviše noćenja su ostvarili turisti iz Srbije od 10,7 posto, Rusije od devet posto, Njemačke od 8,7, Albanije 4,7, Velike Britanije 3,9 i Francuske 3,6 odsto”, navode u Monstatu.

Kada je riječ o aprilu, u Monstatu ističu da zbog uvođenja privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja korona virusa, nije zabilježen dolazak turista.

Pripreme za turističku sezonu

Početkom maja, u jeku pandemije COVID-19, premijer Crne Gore Duško Marković kazao je da će se ta zemlja narednih sedmica pripremati za turističku sezonu.

On je kazao da u periodu nakon epidemije korona virusa očekuje nastavak investicija i nova partnerstva, izvijestila je Anadolija.

“Vodeći i dalje računa o zdravlju, slijede sedmice u kojima ćemo našu zemlju pripremiti za turističku sezonu, nastavak investicija i nova partnerstva kako bismo što brže ublažili negativne efekte krize”, kazao je Marković.

On je istakao da je Crna Gora pokazala sposobnost uspješnog upravljanja epidemijom, kao i da ostvareni rezultati potvrđuju, kako tvrdi, institucionalnu zrelost cjelokupnog sistema.

Izvor: Agencije