U Crnoj Gori raste podrška ulasku u EU

Rezultate istraživanja je predstavio Centar za demokratju i ljudska prava u Podgorici (Anadolija)

U Crnoj Gori raste podrška građana ulasku u Evropsku uniju, dok većina građana smatra da se Crna Gora kreće pogrešnim putem, rezultati su istraživanja koje je u srijedu predstavio Centar za demokratiju i ljudska prava u Podgorici, javlja Anadolija.

U odnosu na istraživanje iz juna 2017. godine, kada je podrška ulasku Crne Gore u EU bila u padu, rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da 62,2 posto građana podržava ulazak u EU, što je porast za šest posto u odnosu na prije pola godine.

Protiv članstva je 21,4 posto, dok 16 posto građana nema stav o ovom pitanju.

Veći broj građana Crne Gore, njih 37,2 posto, smatra da Crna Gora ide pogrešnim putem, dok njih 33,2 posto vjeruje suprotno.

Vujanović najpopularniji političar

Kada je u pitanju povjerenje u institucije, najveću podršku uživa obrazovni sistem, dok je najniže povjerenje građana u Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

U odnosu na junsko istraživanje, povjerenje u sve institucije je u porastu, osim u Srpsku pravoslavnu crkvu, koja bilježi pad povjerenja.

U slučaju prosječne ocjena za političare, najbolje je ocijenjen predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je na skali od jedan do pet dobio ocjenu 2,88.

Slijede bivši premijer Milo Đukanović i lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić.

Kada je rejting partija u pitanju, najbolje stoji Demokratska partija socijalista, koju podržava 39,9 posto, dok Demokratsku Crnu Goru podržava 21,3 posto.

Demokratski front uživa podršku 13 posto građana Crne Gore.

Na dio istraživanja koji se odnosi na nedavno održane lokalne izbore, koje je opozicija ocijenila da su bili neregularni, 41 posto građana smatra da je DPS pobijedio neregularnim metodama, dok 27, 6 posto smatra da je DPS pobijedio pošteno.

Đukanović ili Bečić za predsjednika

U slučaju ocjena kandidata za predsjedničke izbore, koji će na proljeće biti održani, najveći broj građana ocjenjuje da su Đukanović i Bečić najbolji kandidati.

Đukanovića je predložilo 39,7 posto ispitanika, dok je Bečića podržalo 30 posto ispitanika.

Istraživanje je sprovedeno u decembru 2017. godine, a u njemu su učestvovala 1.004 ispitanika.

Izvor: Agencije