COVID-19: U BiH u ponedjeljak deset umrlih, u Hrvatskoj četvero

Skoro polovica oboljeih u BiH dosad se oporavila (EPA)

Deset osoba umrlo je u Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata od posljedica zaraze korona virusom, a kod još 165 potvrđena je zaraza, izvjestili su u ponedjeljak entitetski zavodi za javno zdravstvo.

U Federaciji BiH testirano je 627 uzoraka pri čemu je zaraza virusom SARS-CoV-2 potvrđena u 125 slučajeva. U Republici Srpskoj testirali su 586 uzoraka a zaraza je potvrđena kod 40 osoba, prenijela je Hina.

Najveće žarište i dalje je područje Sarajeva gdje su od nedjelje otkrivene još 52 zaražene osobe. U glavnom gradu BiH od izbijanja epidemije tako je do sada registrirano više od 2.200 slučajeva zaraze što je oko 18 posto od ukupnog broja u cijelom državi.

Drugo najveće žarište je Banja Luka s nešto više od 1.200 slučajeva zaraze potvrđenih od marta.

Zbog konstantnog dvoznamenkastog broja novozaraženih koje Sarajevski kanton bilježi na dnevnoj osnovi već gotovo mjesec dana kantonalni krizni štab je naložio provedbu strogih mjera nadzora poštivanja mjera epidemiološke zaštite.

Iz štaba su najavili kako će policija i inspekcije pojačano kontrolirati nošenje zaštinih maski te kažnjavati one koji ne poštuju tu obvezu.

U cijeloj zemlji od početka pandemiju u martu korona virus je registriran kod više od 12.000 pacijenata, na 3,5 miliona stanovnika. Polovica od tog broja se oporavila, dok je 349 zaraženih preminulo.

Novi smrtni slučajevi u Hrvatskoj

Četiri osobe preminule su u Hrvatskoj od poljedica korona virusa u poljednja 24 sata, čim se broj preminulih od tog virusa popeo na 153.

U protekla 24 sata zabilježena su i 34 nova slučaja zaraze korona virusom te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 703

Među njima je 130 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru šest pacijenata. 

Od 25. februara, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas su ukupno zabilježene 5.294 osobe zaražene novim korona virusom, od kojih je 153 preminulo, a 4.438 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 2.520 osoba. 

Do danas su ukupno testirane 122.083 osobe, od toga 763 u posljednja 24 sata.

U Crnoj Gori peti dan za redom više izliječenih nego novozaraženih

Broj aktivnih slučajeva zaraze korona virusom u Crnoj Gori u posljednjih pet dana smanjio se za 300 i prema podacima koje je u nedjelju objavio crnogorski Institut za javno zdravlje, u toj zemlji virusom COVID-19 zaražene su 1.762 osobe.

Statistički gledano, u Crnoj Gori je u nedjelju na 100 hiljada stanovnika zaraženo 280 osoba, dok je na vrhuncu epidemije, posljednjiih dana jula, korona virsom bilo zaraženo 2.065 osoba ili 320 na 100 hiljada stanovnika.  

Rezultat je to, kako objašnjavaju crnogorske zdravstvene vlasti, većeg broja oporavljenih od broj novozaraženih, trenda koji će se, kako vjeruju, nastaviti.

„Očekujemo sve više slučajeva koji se oporavljaju, a sve manje novih slučajeva“, saopćio je direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša, prenijela je Hina.

Izbori krajem mjeseca

On je rekao da će se parlamentarni izbori u Crnoj Gori, koji su zakazani za 30. august, održati te da, ako se mjere budu poštovale, neće doći do ugrožavanja zdravlja ni glasača, niti ljudi u biračkim odborima.

„Mnoge države u svijetu i našem okruženju održale su izbore, iako su imale i goru epidemiološku situaciju od Crne Gore. Ja sam uvjeren da je održavanje izbora sigurno, a mi se moramo pomiriti sa situacijom kakva je. Mi ćemo s ovim virusom živjeti još dugo“, rekao je Mugoša.

Crnogorske zdravstvene vlasti odlučile su u nedjelju, vodeći se međunarodnim preporukama, skratiti vrijeme samoizolacije sa sadašnjih 21 na 14 dana.

Od početka godine ukupan broj registriranih slučajeva infekcije korona virusom u Crnoj Gori je 3.258. U prvom valu ta zemlja zabilježila je svega 324 slučaja zaraze i devet smrtnih ishoda, dok je u drugom valu epidemije, koji je počeo sredinom juna, zaraženo 2.934 državljana Crne Gore, a preminula su 42 pacijenta.

Slovenija: Samo jedan novozaraženi, ali i dva preminula

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 272 testiranja potvrđen samo jedan slučaj zaraze korona virusom, a dvije zaražene osobe su umrle, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada, prenijela je Hina.

To je veliko smanjenje novih slučajeva u odnosu na prethodni dan, kad je bilo potvrđeno devet zaraza, uz jedan smrtni slučaj.

Jedini potvrđeni novi sučaj zaraze zabilježen je u zadnja 24 sata u općini Slovenj Gradec.

Ukupno je od početka epidemije u Sloveniji do sada potvrđeno 2.181 slučajeva infekcije, a umrle su 122 zaražene osobe.
Trenutno je aktivnih 228 zaraza, hospitalizirano je 20 pacijenata koji se liječe od korona virusa, među njima jedan na intenzivnom odjelu.

Epidemiolozi su zadovoljni što se smiruje stanje u Hrastniku u kojemu su do sada  potvrđene 43 zaraze sa žarištem u domu za starije, jer već četvrti dan nema novozaraženih.

S. Makednija: Tri pacijenta preminula 

Al Jazeerina reporterka iz Skoplja Maja Blaževska Evrosimoska izvijestila je o 74 nova slučaja zaraze novim korona virusom u Sjevernoj Makedoniji, dok su tri pacijenta preminula. 

Broj zaraženih u zemlji od početka pandemije popeo se na više od 11.100, a trenutno je 3.656 aktivnih slučajeva. Najviše oboljelih je u Skoplju, Štipu i Gostivaru.

Na bolničkom liječenju je skoro 400 pacijenata.

Od početka pandemije u zemlji je preminulo 500 osoba. 

Izvor: Al Jazeera i agencije