U Crnoj Gori obustavljaju se litije zbog korona virusa

Crna Gora, Litije
Mitropolija tvrdi da će poštivati odluku nadležnih državnih organa u vezi s prijetećom epidemijom (EPA)

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) priopćila je u petak da će prosvjedne litije u Crnoj Gori zbog spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti biti privremeno obustavljene zbog epidemije korona virusa.

“Kao odgovorna duhovna institucija, kojoj je na duhovno staranje poveren pravoslavni narod, poštovaćemo odluku nadležnih državnih organa u vezi preteće epidemije”, piše u priopćenju Mitropolije, prenosi Tanjug.

Navodi se da će Mitropolija “do prestanka tih mera privremeno obustaviti održavanje litija četvrtkom i nedeljom”, a o daljnjim koracima vjernici i javnost bit će pravodobno obaviješteni.

Mjere uprkos tome što nema zaraze

“Na kraju, vernima i svim ljudima dobre volje upućujemo reči utehe i ohrabrenja, uz podsećanje da su se kroz istoriju Crkve i ljudskog roda pojavljivale brojne i slične ovoj epidemije i bolesti, ali da su one s molitvom i Božjom pomoći prevazilažene i isceljivane. Nema nikakve sumnje da će tako biti i ovoga puta”, ističe se u priopćenju.

Iako u Crnoj Gori dosad nije zabilježen nijedan slučaj zaraze korona virusom, Vlada je odlučila na najmanje 15 dana zabraniti sva javna okupljanja, zatvoriti škole i uplovljavanje kruzera i jahti, kao i posjete bolesnicima i zatvorenicima, počevši od 16. ožujka.

Potpredsjednik Milutin Simović priopćio je da Vlada poduzima maksimalne mjere predostrožnosti koje su u njezinoj moći da se što dulje odgodi pojava korona virusa u Crnoj Gori.

Izvor: Agencije