U četvrtak rezultati popisa stanovništva u BiH

Rezultati će biti objavljeni nakon mjeseci nesuglasica o usvajanju jedinstvene metodologije za obradu podataka (AP)

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine organizirat će u četvrtak 30. juna prezentaciju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH.

“Radi se o važnom događaju za sve nas u Bosni i Hercegovini, s ciljem da informišemo javnost da su objavljeni konačni rezultati popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH iz 2013. godine“, istaknuto je u najavi, prenosi Fena.

U skladu sa Zakonom o popisu bit će prezentirani rezultati iz svih oblasti popisa za koje su prikupljani podaci.

Rezidentni stanovnici

Rezultati će biti objavljeni nakon mjeseci nesuglasica o usvajanju jedinstvene metodologije za obradu podataka popisa stanovništva, što je uzrokovalo i određene političke probleme.

U BiH još ne postoji jedinstven stav o obradi rezultata popisa stanovništva, jer bh. entitet Republika Srpska ne želi prihvatiti usvojenu metodologiju za obradu podataka, zbog neslaganja o načinu tretiranja rezidentnih stanovnika.

Narodna skupština RS-a je prethodno odbacila odluku o objavi rezultata popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Na posebnoj sjednici poslanici su zaključkom obavezali Vladu i druge entitetske institucije te predstavnike u institucijama BiH da “aktivno koriste sva pravna, politička i druga legalna sredstva da bi se nezakoniti jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine stavio van snage.

Naloženo je da, ukoliko direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić do 25. juna ne povuče odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, koju u RS-u smatraju nezakonitom, NSRS obavezuje entitetsku vladu i Republički zavod za statistiku da povuku predstavnike iz Centralnog popisnog biroa te zahtijeva da iz tog biroa budu povučena i preostala dva člana iz reda srpskog naroda.

NSRS je zadužio entitetsku vladu da predloži zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova Republike Srpske, kako bi entitetski zavod mogao objaviti rezultate popisa.

Jukić je, nakon niza bezuspješnih pokušaja da se usaglase stavovi, 18. maja donio odluku o jedinstvenoj metodi za obradu podataka popisa iz 2013. godine kako bi rezultati bili objavljeni do finalnog roka 1. jula.

Rekao je kako je odluka u potpunosti usklađena s međunarodnim preporukama te da će 196.000 spornih popisnica biti tretirano kao rezidentni stanovnici.

Republika Srpska traži da ti ljudi budu tretirani kao nerezidentni stanovnici.

Sve urađeno po zakonu

Predstavnici koalicije “Domovina”, koja okuplja bošnjačke zastupnike u entitetskom parlamentu, ranije su odlučili napustiti rad NSRS-a.

Naveli su kako “ne žele slušati neprimjerenu raspravu o popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini”.

Ranije je predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao kako smatra da rezultate popisa treba u potpunosti odbaciti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović je ranije istakao da se bespotrebno pravi problem u vezi s odlukom Jukića o metodologiji obrade podataka posljednjeg popisa stanovništva. 

Iz Agencije za statistiku i Federalnog zavoda za statistiku ističu da je sve urađeno po zakonu i da će BiH imati međunarodno priznate rezultate popisa stanovništva.

Evropska unija pridaje presudnu važnost popisu stanovništva u BiH, koji je važan ne samo u kontekstu procesa evropskih integracija, već je i ključan za ekonomsko i socijalno planiranje.

Izvor: Agencije