U Češkoj raste otpor prema Evropskoj uniji

Dok se evropski čelnici pripremaju za samit o budućnosti Evropske unije nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva, jača pritisak na češke lidere da ta zemlja bude sljedeća.

Jedan od začetnika češke nezavisnosti smatra rezultate britanskog referenduma demokratskom pobjedom nad neizabranom evropskom elitom, javlja Laurence Lee, novinar Al Jazeere.

Prag izgleda carski na Suncu kasno u ljeto, a vizualni podsjetnici na Austro-Ugarsko carstvo su svuda.

Ali ispod površine postoji struja koja smatra da stanje nije tako sjajno.

Jedna anketa pokazuje da je 75 posto građana nezadovoljno Evropskom unijom.

Bivši predsjednik Češke Republike Vaclav Klaus bio je euroskeptik kad to nije bilo moderno. Zadržao je taj stav i tokom decenije na predsjedničkoj funkciji.

Kaže da se divi Britancima koji su glasali za izlazak i zove to narodnim ustankom koji je potreban cijelom kontinentu.

“Mislim da bi propast Evropske unije bila sjajna stvar. Promjene u Evropi ne mogu početi na vrhu, moraju početi sa dna – moraju ih pokrenuti pojedine članice, a ne Brisel, i to ne elita nego obični ljudi, poput onih koji su u Britaniji glasali za izlazak.”

Slavna prošlost

Praški dvorac uvijek je pun turista. Veći dio dvorca potiče iz doba Svetog rimskog carstva – za protivnike Unije još jedan pokazatelj da je, poput Britanije, njihova zemlja posebna.

“Ako bismo poredili Češku i Ujedinjeno Kraljevstvo, ovdje problem nije imigracija, koje praktički nema. Međutim, ove dvije zemlje vole isticati svoju slavnu prošlost i nezavisni duh, i pokazivati kako misle da su iznad nekih od svojih susjeda. I Češka i Britanija smatraju da Brisel pokušava potisnuti taj osjećaj samopoštovanja i suvereniteta” javlja Lee.

Blizu Praga smješten je bogati, uređeni gradić Libeznica, pun beba i djece.

Od Evropske unije su tražili novac za novi vrtić, ali ponuđena su im sredstva za biciklističku stazu koja im, kažu, ne treba. Zato su odlučili sami izgraditi školu.

Gradonačelnik Martin Kupka želi ostati u EU, ali misli da ona nema budućnost.

On je kazao: “Potrebna nam je suverenija politika Češke Republike. Zaista se nadam se da će Brexit biti poticaj za Evropsku uniju da pokrene temeljite promjene.”

Hoće li Česi održati vlastiti referendum moglo bi zavisiti od sposobnosti EU da prevaziđe ogromne razlike među članicama. A naznaka da će se to desiti baš i nema.

Kad bi ova zemlja, susjed Njemačke, glasala za izlazak, bio bi to za EU udarac snažan poput Brexita.

Izvor: Al Jazeera