U Češkoj 8,6 posto nezaposlenih

Prag: U 2010. godini češka ekonomija je porasla 2,7 posto (AFP)

Stopa nezaposlenosti u Češkoj je u decembru skočila na 8,6 posto, sa osam posto koliko je iznosila u novembru, ostvarujući drugi mjesec zaredom rast u odnosu na dvogodišnji minimum u oktobru, pokazuju zvanični podaci.

Češki ured za zapošljavanje je u decembru registrirao 491.958 osoba koje traže posao, što je za 35.126 više u odnosu na novembar i za 54.526 manje u odnosu na prošlu godinu, saopćilo je u ponedjeljak ministarstvo rada i socijalnih poslova.

U decembru lani stopa nezaposlenosti u ovoj državi članici Evropske unije (EU) s oko 10,5 miliona stanovnika je iznosila 9,6 posto.

“Do ubrzanog rasta stope nezaposlenosti došlo je krajem godine, ali je to uobičajeno za ovaj dio godine,” rekao je Tomaš Vik, analatičar investicione banke “Patria Finance”, dodajući da su decembarski podaci bili samo malo iznad očekivanih.

U decembru lani stopa nezaposlenosti u ovoj državi članici EU)s oko 10,5 miliona stanovnika je iznosila 9,6 posto.

Prosječna nezaposlenost za 2011. godinu je iznosila 8,6 posto, što je manje 0,4 posto u odnosu na 2010. godinu, istaklo je ministarstvo.

“Očekujemo da će početkom ove godine nezaposlenost premašiti devet posto.

Manja inflacija

“Ne očekujemo da se stopa nezaposlenosti vrati na nivo od oko osam posto pošto podaci sa tržišta rada još pokazuju negativne trendove zbog slabe ekonomije”, dodao je Vik.

Češka centralna banka očekuje da će ekonomija, koja se u velikoj mjeri oslanja na automobilsku industriju i koja je porasla dva posto u 2011. godini, usporiti na 1,2 posto u ovoj godini

Stopa inflacije u 2011. godini iznosila je 1,9 posto, nakon mjesečnog rasta od 0,4 posto u decembru.

Međutim, on je rekao da je ona također uzela u obzir mogući scenario recesije za 2012. godinu s obzirom na dužničku krizu eurozone.

U 2010. godini češka ekonomija je porasla 2,7 posto, poslije smanjenja od 4,7 posto koje je bilo uzrokovano globalnom ekonomskom krizom u prethodnoj godini.

U međuvremenu je češki zavod za statistiku saopćio da je stopa inflacije u 2011. godini iznosila 1,9 posto, nakon mjesečnog rasta od 0,4 posto u decembru.

Godišnja stopa inflacije je u decembru pala na 2,4 posto, sa 2,5 posto u novembru zbog snižavanja cijena goriva.

Izvor: Agencije