Oglasi

U centru Mexico Cityja pronađeni ostaci astečke palate

Ostaci su pronađeni ispod ostataka kuće koju je za sebe izgradio španski osvajač Hernan Cortez.
Bazaltni podovi iz palate astečkog vladara Axayacatla pronađeni su duboko ispod temelja veleljepne zgradeReuters

Nedeleko od centralnog trga u Mexico Cityju arheolozi su pronašli ostatke vladarske palate iz doba drevne civilizacije Asteka, otkrivene ispod ostataka kuće koju je kasnije za sebe izgradio španski osvajač Hernan Cortes.

Bazaltni podovi otvorenog prostora, koji je nekada bio dio palate astečkog vladara Axayacatla, pronađeni su duboko ispod temelja veleljepne zgrade koja se danas nalazi na tom mjestu, a čije je renoviranje u tom trenutku bilo u toku.

Pronađeni materijalni dokazi

Na istom lokalitetu - blizu današnjeg trga Zocalo - svoj dom je, nakon pada Astečkog carstva i uništenja palate, sagradio Cortes, o čemu su pronađeni materijalni dokazi, prenosi navodi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Vjeruje se da je za izgradnju Cortesove kuće korišten materijal koji je prethodno bio dio Axayacatlove palate, čiji su ostaci otkriveni na dubini većoj od tri metra.

Axayacatl je vladao od 1469. do 1481. godine i otac je Montezume, jednog od posljednjih vladara Astečkog carstva.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.