U Buenos Airesu počeo Samit G20, trgovina u fokusu

Njemačka kancelarka Angela Merkel stići će kasnije u petak, er joj je avion imao tehničkih problema (EPA)

Nakon niza susreta na marginama između vodećih svjetskih čelnika, uključujući i onaj na kojem je potpisan novi trgovinski sporazum između SAD-a, Kanade i Meksika, u petak je službeno počeo Samit G20.

Argentinski predsjednik Mauricio Macri predsjedao je otvaranjem i naglasio potrebu otvorenih rasprava.

Izrazio je nadu da će suprotstavljene strane postići konsenzus u vrijeme brzih promjena u svjetskoj ekonomiji i društvu.

Neki čelnici su toplo pozdravili saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, koji se prvi put pojavio na međunarodnoj sceni nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u Istanbulu početkom oktobra.

Trump otkazao sastanak s Putinom

Među njima je bio i ruski predsjednik Vladimir Putin, no mnogi su izbjegli kontakt s princom.

Putin je u petak u Buenos Airesu kritizirao “lošu praksu jednostranih sankcija” i trgovinskog protekcionizma.

“Ne možemo ne vidjeti da nepoštena konkurencija sve češće zamjenjuje pošten dijalog utemeljen na načelu jednakosti među zemljama”, rekao je on na sastanku s čelnicima zemalja BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika).

Trump je na putu prema argentinskoj prijestolnici otkazao sastanak s ruskim čelnikom, zbog sukoba između ruske obalne straže i ukrajinske mornarice, u kojem je ruska strana otvorila vatru i zaplijenila ukrajinske brodove.

Njemačka kancelarka Angela Merkel stići će kasnije u petak, jer joj je avion imao tehničkih problema.

‘Milijarde i milijarde dolara stižu u SAD’

Ključna tema samit će biti trgovina.

Trump i kineski vođa Xi Jinping sastat će se u subotu, a svijet se nada da će dvije najveće svjetske ekonomije dogovoriti primirje u trgovinskom ratu, koji uzrokuje turbulencije na svjetskim tržištima, prenosi Hina.

Trump je u četvrtak, prije polaska iz Washingtona, rekao da je vrlo blizu postizanja sporazuma s Kinom, ali i dodao da ne zna želi li to, jer “upravo milijarde i milijarde dolara stižu u SAD u obliku carina i taksi”.

Kina “želi sporazum” i otvorena je za njega, kazao je Trump, ali je, također, rekao da mu se “sviđa sporazum koji upravo ima”.

SAD, Kanada i Meksiko su na samitu potpisali novi trgovinski sporazum, nasljednik NAFTA-e.

Za sigurnost brine 22.000 policajaca

Novi sporazum poznat je pod kraticom USMCA.

Trump mu predviđa laku potvrdu u Kongresu, usprkos protivljenju dijela zastupnika.

G20 je grupa zemalja koje čine 20 najvećih svjetskih sila, 19 država plus Evropska unija, a na njih otpada 85 posto svjetskog bruto domaćeg proizvoda.

Čelnike tih zemalja i delegacije čuva oko 22.000 argentinskih policajaca, a sastanak se održava godinu dana nakon nasilnih protesta na prethodnom samitu u Hamburgu.

Izvor: Agencije