Oglasi

U Briselu potvrđena EU perspektiva zemalja zapadnog Balkana

Osnovna tema samita bila je nastavak politike proširenja i uloga parlamenata u promoviranju reformske agende Evropske unije.
Samit u Zagrebu trebao bi imati suštinsku ulogu u vraćanju kredibiliteta politici proširenja Evropske unijeEPA

Na samitu predsjednika parlamenata zemalja zapadnog Balkana s predsjednikom Evropskog parlamenta u utorak je u Briselu potvrđena EU perspektiva Zapadnog Balkana, prenosi Anadolija.

Zvaničnici Evropske unije, na čelu s domaćinom i predsjednikom EP-a Davidom Sassolijem, koji je bio inicijator samita, ponovili su stav da EP želi biti dio procesa i donošenja odluka, ističući da je evropski put zemalja zapadnog Balkana važan dio budućnosti EU-a.

Osnovna tema samita u Briselu bila je nastavak politike proširenja i uloga parlamenata u promoviranju reformske agende EU-a i ispunjavanju evropskih aspiracija zemalja zapadnog Balkana, prenio je Tanjug.

"Čvrsto vjerujemo da će proširenje imati koristi za ljude regije i zemalja članica EU-a i da može donijeti prijeko potrebno pomirenje u susjedstvu", rekao je Sassoli u saopćenju nakon sastanka.

"Sada moramo biti sigurni da će se ovo političko pretvoriti u akciju", dodao je.

Zajednička deklaracija

Na samitu je usvojena deklaracija kojom su svi prisutni potvrdili da je punopravno članstvo u EU-u "zajednički vanjskopolitički cilj" i da očekuju nastavak politike proširenja kao jedne od "najvećih vrijednosti" EU-a.

U zajedničkom dokumentu navodi se da bi samit u Zagrebu trebao imati suštinsku ulogu u vraćanju kredibiliteta politici proširenja i davanju novog, djelotvornog poticaja tom procesu kroz konkretne zaključke, koji bi dodatno približili regiju Uniji i osigurali održivost evropske perspektive Zapadnog Balkana.

"Hitno trebamo dati novi zamah procesu proširenja dajući konkretne rezultate. Zagrebački vrh trebao bi u tom pogledu igrati ključnu ulogu", rekao je Sassoli, aludirajući na hrvatsko šestomjesečno predsjedavanje Evropskim vijećem.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.