U Briselu počinju pregovori o sjeveru Kosova

Premijeri Srbije Ivica Dačić i Kosova Hashim Tachi sastat će se u utorak, najprije odvojeno sa Ashton (AP)

Peta runda političkog dijaloga Srbije i Kosova pod patronatom šefice evropske diplomatije Catherine Ashton počinje u utorak u Briselu, a glavna tema bit će institucije na sjeveru Kosova i status oficira za vezu u Beogradu i Prištini. 

Premijeri Srbije Ivica Dačić i Kosova Hashim Tachi sastat će se u utorak rano poslijepodne, najprije odvojeno sa Ashton, a zatim na zajedničkom radnom ručku, poslije koga će dijalog formalno početi, rečeno je Tanjugu u Evropskoj komisiji.

Maja Kocijančič, portparolka Visoke predstavnice, kazala je da će se dijalog vjerovatno nastaviti u srijedu, podsećajući da je svaka dosadašnja runda trajala duže od prethodne.

Teška pitanja

“Za nas je ovaj razgovor važan, jer se otvaraju prava, teška pitanja”, rekla je Kocijančič.

Ranije je i iz Beograda i iz Prištine najavljeno da će ova runda primarno biti usmjerena na pitanje institucija na sjeveru Kosova koje u Prištini nazivaju paralelnim, a to su prije svega sudovi, poreska uprava i sigurnosne strukture.

“Idemo u Brisel da razgovaramo o funkcionisanju institucija, znači sa jedne strane o razrešenju paralelizma institucija, a s druge strane o posebnosti Srba, kako to definiše Catherine Ashton, odnosno, šta bi tamo postojalo kao autonomija, odnosno zajednica srpskih opština”, rekao je novinarima Dačić.

Thacijev zamjenik Hajredin Kuči izjavio je, pak, da će Thaci tokom dijaloga tražiti uspostavljanje Osnovnog suda u Sjevernoj Mitrovici, čemu se lokalni Srbi protive.

Taj Sud mješovitog sastava, koji je pod patronatom EULEX-a, ne radi već pet godina, otkad su demonstranti spriječili sudije i tužioce da uđu u zgradu.

Razmjena oficira za vezu

Drugi predmet dijaloga su srpske sigurnosne strukture na Kosovu, to jest policija i tajne službe, za koje Priština tvrdi da su aktivne na sjeveru i da se moraju povući.

Dačić je u nedjelju prvi put odstupio od zvaničnog stava Beograda da tih struktura na Kosovu nema, izjavom da su sami Srbi sa sjevera dostavili podatke o prisustvu Ministarstva unutrašnjih poslova Prištini.

“Ja treba da ih ubeđujem da mi nemamo policiju, a sami im Srbi dali registarske tablice i podatke. Pa o čemu mi pričamo?”, upitao je Dačić.

I konačno, očekuje se da dvije strane finaliziraju dogovor o razmjeni oficira za vezu, koji je načelno dogovoren tokom prethodne runde u januaru.

“Ustvari, više uopšte nije jasno šta je dogovoreno”, rekao je za Tanjug briselski diplomata upućen u tok dijaloga i dodao da radne grupe nisu postigle saglasnost o detaljima mandata oficira.

Oficiri za vezu trebali bi početi da rade od 1. marta u diplomatskim predstavništvima EU-a u Beogradu i Prištini, ali postoje različita tumačenja koji bi status trebali uživati.

Diplomate ili činovnici

Priština traži da njihov oficir Ljuzim Peci, trenutno na dužnosti ambasadora Kosova u Švedskoj, ima diplomatski status i u Beogradu, koji međutim insistira da oficiri biti samo činovnici, nikako diplomate.

Beograd je za oficira za vezu imenovao Dejana Pavićevića, šefa srpskog tima u tehničkom dijalogu. Ukoliko tokom ove runde dođe do napretka, to će značajno povećati šanse Srbije da na proljeće dobije pozitivno mišljenje Komisije i Ministarskog vijeća da joj se u junu odredi datum početka pregovora o pridruživanju EU-u.

Izvor: Agencije