U Brazilu više od 25.000 umrlih, Indijanci traže pomoć

Savezna država Sao Paulo je najpogođenije područje sa 6.712 umrlih i 89.483 zaražene osobe (EPA)

Korona virus polako se širi i u područja u kojem u Brazilu žive Indijanci, prenosi agencija Tanjug.

Vlada je prijavila da je među Indijancima u ovoj zemlji do sada potvrđeno 40 smrtnih slučajeva od COVID-a-19, a u tijekom ovoga tjedna korona virus je po prvi put odnio dva života i u rezervatu u području oko rijeke Xingu.

U plemenu Kayapo, koje živi u području oko rijeke Xingu, jednom od najvećih rezervata na svijetu, do sada je zabilježeno 22 slučaja zaraze korona virusom, a prošlog tjedna i prva dva smrtna slučaja od posljedica bolesti izazvane njime.

Čelnik plemena Kayapo, Megaron, rekao je za agenciju AP kako želi da predsjednik Brazila i drugi dužnosnici spriječe ilegalan ulazak drvosječa, rudara i ribara na teritorij, za koje smatra da su raširili virus među pripadnicima njegovog naroda, prenosi Tanjug.

Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro potiče razvoj u Amazoniji, bez obzira na činjenicu da u ovom području žive indigeni narodi.

Kayapo narod traži da bude izoliran

Iako je brazilska državna agencija za indigene narode FUNAI sredinom ožujka izdala naredbu o zabrani ulaska na ove teritorije zbog korona virusa, domaći mediji su prijavili da su misionari, zdravstveni radnici, drvosječe i rudari unijeli virus u ovo područje.

Megaron je za AP rekao da njegov narod sada živi u strahu zbog korona virusa i istaknuo da je dužnost Vlade da im pomogne i zaštiti njihovu zemlju i njihovu zajednicu.

Kayapo narod traži da bude izoliran u svom selu sve dok Vlada ne proglasi kraj epidemije, rekao je on.

Iako Vlada tvrdi da je među indigenim narodima Brazila 40 ljudi umrlo od posljedica korona virusa, aktivisti tvrde da se pravi broj kreće blizu 150.

Broj umrlih je najvjerojatnije veći jer bolnice pacijente koji su pripadnici indigenih naroda ne registriraju pod njihovim pravim imenom, prenio je Tanjug.

U Brazilu je od korona virusa umrlo više od 25.000 ljudi, nakon što je u posljednja 24 sata registrirano 1.086 novih smrtnih slučajeva, priopćilo je Ministarstvo zdravlja.

U državi koja je u Latinskog Americi najviše pogođena epidemijom korona virusa do sada je registrirano 25.598 umrlih i 411.820 inficiranih, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Brazilska savezna država Sao Paulo je najpogođenije područje, gdje je 6.712 osoba umrla od virusa, a 89.483 su zaražene.

U Rio de Janeiru registrirano je 4.605 mrtvih i 42.398 inficiranih.

Unatoč velikom broju zaraženih, predsjednik Jair Bolsonaro poziva na nastavak ekonomskih aktivnosti i očuvanje radnih mjesta, čime dovodi u pitanje odluke guvernera o karanteni i uvođenju drugih restriktivnih mjera u borbi protiv korona virusa.

Moguće novo žarište pandemije

U proteklim danima je najveća država Južne Amerike imala više oboljelih i smrtnih slučajeva od Sjedinjenih Američkih Država.

Analitičari prognoziraju kako bi se Brazil do početka kolovoza mogao suočiti sa zabrinjavajućim rastom broja smrtnih slučajeva izazvanih korona virusom.

Prema studiji Sveučilišta u Washingtonu, do tada bi u Brazilu moglo biti 125.000 preminulih od bolesti COVID-19.

Prenoseći sadržaj studije, Reuters primjećuje kako je procjena prema kojoj bi se do tada za pet puta povećao broj smrtnih slučajeva potaknula bojazni da će Brazil na taj način postati novo rastuće žarište pandemije.

Studiju je izradio Institut za zdravstvenu metodologiju i procjene (IHME) Sveučilišta u Washingtonu.

Izvor: Agencije