Oglasi

U Brazilu rekordnih 63 hiljade ubistava

Jedan od razloga rasta ubistava su nasilne policijske intervencije, ističe Brazilski javni sigurnosni forum.
Policija u prosjeku ubije 14 ljudi dnevnoReuters

Brazilski javni sigurnosni forum, nezavisna organizacija koja prati kriminalnu statistiku u zemlji, saopštila je da su u prošloj godini u ovoj zemlji ubijene 63.880 osoba, što je najveći broj u historiji ove latinoameričke zemlje.

Ova najmnogoljudnija južnoamerička nacija je inače prva u svijetu po broju ubistava.

Forum ističe da je jedan od razloga rasta ubistava porast nasilnih policijskih intervencija koji se nastavlja i objašnjava da prosječna stopa od 14 ubijenih u toku jednog dana od ruku policajaca u prošloj godini predstavlja uvećanje od 20 posto u odnosu na godinu prije nje.

Brazilski javni sigurnosni forum dodaje da je više od 1.000 žena ubijeno u zločinima mržnje koji su povezani sa njihovim polom.

Najveća stopa u siromašnijim provincijama

Kako se navodi, pokazalo se da se najveći broj ubistava dogodio u siromašnijim brazilskim provincijama na sjeveroistoku zemlje.

Najveću stopu ubistava ima Rio grande do Norte sa 68 osoba na 100.000 stanovnika, a prati je Akre na granici sa Peruom gdje je ta stopa iznosila 63,9.

Najmanju stopu ima Sao Paulo sa 10,7 ubijenih osoba na 100.000 stanovnika.

Javna sigurnost je bila glavna tema u programima kandidata na predsjedničkim izborima prošlog oktobra.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.