Oglasi

U Brazilu preminuo dobrovoljac u testiranju oksfordske vakcine

Preminuli je bio dio kontrolne grupe i dobio je vakcinu protiv meningitisa.
Nema zabrinutosti za sigurnost kliničkog ispitivanja, saopćio je Federalni univerzitet u Sao PauluReuters

Brazilske zdravstvene službe saopćile su u srijedu da je preminuo volonter koji je učestovao u testiranju vakcine koju razvijaju švedsko-britanska kompanija AstraZeneca i Univerzitet u Oxfordu.

Brazilski zdravstveni regulator Anvisa saopćio je da će se nastaviti razvoj vakcine uprkos smrti volontera, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Dobrovoljac je bio dio uporedne kontrolne grupe, kojoj je data vakcina protiv meningitisa.

Brazilski zdravstveni regulator Anvisa saopštio je da će se nastaviti razvoj vakcine protiv korone uprkos smrti volontera.

Učesnicima nije rečeno u kojoj su grupi

Učesnicima i istražiteljima nije rečeno u kojoj su grupi.

Federalni univerzitet u Sao Paulu je u odvojenom saopćenju potvrdio smrt volontera, navodeći da je u pitanju brazilski državljanin.

Brazilska zdravstvena regulatorna agencija navela je da je riječ o 28-godišnjem ljekaru Joaou Pedru Feitosi.

"Nakon pažljivog razmatranja ovog slučaja, zaključili smo da nema zabrinutosti za sigurnost kliničkog ispitivanja, a nakon nezavisne istrage, utvrđeno je da će se ispitivanje nastaviti", rekao je glasnogovornik Federalnog univerziteta.

Kako piše Reuters, ispitivanje bi bilo zaustavljeno da je preminuli bio dio aktivne grupe kojoj su date vakcine koje se testiraju. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.