U borbama u Afganistanu poginulo više od 50 ljudi

Talibani i Vladine snage intenzivirali su operacije kako bi osvojili više teritorija (EPA)

U borbama između Vladinih snaga i antivladinih boraca ubijeno je više od 50 ljudi u Afganistanu u proteklih 24 sata, saopćili su zvaničnici.

U posljednjem incidentu talibanski pobunjenici napali su kontrolne punktove snaga sigurnosti u oblasti Ashkamish sjeverne pokrajine Takhar u srijedu ujutru, izazivajući puškaranje koje je trajalo satima i u kojem su poginula sedmorica pobunjenika i trojica pripadnika snaga sigurnosti, saopćio je glasnogovornik pokrajinske vlade Mohammad Jawad Hajari.

Također su peterica boraca i četverica pripadnika snaga sigurnosti ranjeni u sukobima, dodao je.

Jedan afganistanski policajac i dvojica vojnika izgubili su živote u blizini grada Ghazni, prijestolnici istoimene pokrajine, u srijedu ujutru, a talibanski napadi na kontrolne punktove su odbijeni, saopćila je policija.

Pojačane operacije obje strane

Potvrđena je pogibija ukupno 24 i ranjavanje 19 pobunjenika kada su avioni napali talibanska skrovišta u oblasti Qaisar sjeverne pokrajine Faryab u proteklih 24 sata, saopćio je vojni glasnogovornik te sjeverne regije Mohammad Hanif Rezai u srijedu.

U identičnim sukobima u južnoj pokrajini Zabul dvojica policajaca i osam pobunjenika su poginuli, a deseci su ranjeni na obje strane, izvijestio je u srijedu načelnik pokrajinske policije Mohammad Mustafa Mayar.

Još osam boraca bliskih talibanima ubijeno je u oblasti Mohammad Agha istočne pokrajine Logar od utorka, saopćili su sigurnosni izvori.

I talibani i Vladine snage intenzivirali su operacije kako bi osvojili više teritorija i konsolidirali položaje uoči snježnih padavina u afganistnskim planinama, tvrde posmatrači, prenosi Xinhua.

Izvor: Agencije