U bombaškom napadu na hotel u Mogadishu ubijeno najmanje osam osoba

Za sada nema informacija o broju žrtava ovog napada koji je prekinuo višemjesečno primirje (EPA)

Najmanje osam osoba je ubijeno, a 17 ranjeno u napadu koji je automobil-bombom izveden na hotel u centru glavnog grada Somalije Mogadishua.

Glasnogovornik somalijske vlade Mukhtar Oronjo za agenciju Anadolija je potvrdio da je hotel “Elite” bio meta napada automobil-bombom, a da su naoružani napadači potom otvorili vatru u hotelu.

On je kazao da je među najmanje osam ubijenih osoba i viši zvaničnik Ministarstva informisanja Somalije Abdirizaq Abdi Abdullahi, a da je među najmanje 17 ranjenika i ministar javnih radova države Gulmudug Ahmed Dhiblawe Asir.

Somalijski senator Ilyas Ali Hasan za Anadoliju je kazao kako je iz hotela evakuirano više visokih somalijskih zvaničnika, uključujući i vlasnika hotela koji je trenutno zastupnik u parlamentu, a svojevremeno je bio i ministar finansija u somalijskoj vladi.

Čelnik lokalne službe hitne pomoći Abdulkadir Adan na Twitteru je napisao da je u ambulante odvezeno najmanje 28 ranjenika.

Policijski službenici su u telefonskom razgovoru sa novinarom Anadolije rekli da snage sigurnosti i dalje rade na rješavanju slučaja i da borba protiv napadača u hotelu još traje.

“Operacija je u toku i moguće je da broj stradalih poraste”, kazao je policijski službenik Guled Salad.

Lokalni mediji javljaju da je u napadu ubijeno više od 15, a ranjeno više od 30 osoba.

Dosad niti jedna grupa nije preuzela odgovornost za napad, a slične napade u Somaliji najčešće je izvodila organizacija Al-Shabaab koja je somalijski ogranak Al-Kaide.

Prošle sedmice je Al-Shabaab izveo bombaški napad u zatvoru u Mogadishu u kojem je ubijeno najmanje 19, a ranjeno više osoba.

Pobunjenici nadziru seoska područja

Pobunjenici skupine Al-Shabab se od 2006. godine bore sa slabim somalijskim vlastima.

Zajednički napori Misije Afričke unije u Somaliji (AMISOM), etiopskih snaga i somalijskih milicija omogućili su da se pripadnike Al-Shababa potisne iz gotovo svih uporišta na jugu i u centru Somalije.

No, pobunjenici ondje i dalje nadziru velika seoska područja.

Somalija se od pada predsjednika Siada Barrea 1991. godine našla u kaosu i građanskom ratu.

Izvor: Agencije