U Bihaću uhapšen Hamdija Abdić Tigar

Hamdija Abdić je bio komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine

Ratni komandant Armije Bosne i Hercegovine i vijećnik Stranke demokratske akcije u Gradskom vijeću Bihaća Hamdija Abdić Tigar uhapšen je u ponedjeljak, zbog sumnje da je odgovoran za ubistvo generala Hrvatskog vijeća obrane Vladimira Šantića.

Osim njega, policija je uhapsila još četiri osobe, potvrdilo je Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona.

Osobe lišene slobode bit će predate Kantonalnom tužilaštvu u Bihaću, koje će u skladu, sa Zakonom o krivičnom postupku entiteta Federacija Bosne i Hercegovine preduzeti daljnje mjere, naglasili su iz Kantonalnog tužilaštva USK-a.

Iz Federalne uprave policije saopćili su da policijski službenici FUP-a, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva USK-a, poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti na području općina Bihać i Cazin, vezano za krivično djelo “ubistvo”.

Šantić jedan od osnivača HDZ-a BiH

Uhapšene osobe inicijala A.H., K.D., D.J., B.R. i K.E. sumnjiče se da su 9. marta 1995. godine u mjestu Ostrožac, općina Cazin, lišili života tadašnjeg generala-bojnika HVO-a Vladimira Šantića.

U toku su pretresi više objekata na području USK-a, a provode ih pripadnici FUP-a, prenose bh. mediji.

Vladimir Šantić je nestao 9. marta 1995. godine.

Bio je general HVO-a i zapovjednik 101. pukovnije.

Šantić je bio jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine u Bihaću i bivši potpredsjednik te stranke.

Abdić je bio komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije