Oglasi

U Bihaću uhapšen Hamdija Abdić Tigar

Policija je uhapsila pet osoba zbog sumnje da su odgovorni za ubistvo generala Hrvatskog vijeća obrane Vladimira Šantića 9.marta 1995. godine.
Hamdija Abdić je bio komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine

Ratni komandant Armije Bosne i Hercegovine i vijećnik Stranke demokratske akcije u Gradskom vijeću Bihaća Hamdija Abdić Tigar uhapšen je u ponedjeljak, zbog sumnje da je odgovoran za ubistvo generala Hrvatskog vijeća obrane Vladimira Šantića.

Osim njega, policija je uhapsila još četiri osobe, potvrdilo je Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona.

Osobe lišene slobode bit će predate Kantonalnom tužilaštvu u Bihaću, koje će u skladu, sa Zakonom o krivičnom postupku entiteta Federacija Bosne i Hercegovine preduzeti daljnje mjere, naglasili su iz Kantonalnog tužilaštva USK-a.

Iz Federalne uprave policije saopćili su da policijski službenici FUP-a, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva USK-a, poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti na području općina Bihać i Cazin, vezano za krivično djelo "ubistvo".

Šantić jedan od osnivača HDZ-a BiH

Uhapšene osobe inicijala A.H., K.D., D.J., B.R. i K.E. sumnjiče se da su 9. marta 1995. godine u mjestu Ostrožac, općina Cazin, lišili života tadašnjeg generala-bojnika HVO-a Vladimira Šantića.

U toku su pretresi više objekata na području USK-a, a provode ih pripadnici FUP-a, prenose bh. mediji.

Vladimir Šantić je nestao 9. marta 1995. godine.

Bio je general HVO-a i zapovjednik 101. pukovnije.

Šantić je bio jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine u Bihaću i bivši potpredsjednik te stranke.

Abdić je bio komandant 502. viteške brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.