U BiH se vraćaju devetorica osumnjičenih za terorizam

Al-Jaburi je, navodno, bio irački čelnik ISIL-a i zamjenik čelnika te organizacije (Arhiva)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je u četvrtak da će ove sedmice u tu zemlju iz Sirije biti deportirana devetorica njenih državljana osumnjičena za sudjelovanje u terorističkim aktivnostima.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine 29. novembra dalo je saglasnost za prihvat većeg broja osoba koje su se nakon poraza snaga oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) našle u zatočeništvu u logorima pod nadzorom kurdskih snaga u Siriji.

U ranijim informacijama navođeno je da se odluka odnosi na žene i djecu, njih 24-ero, no bh. ministar sigurnosti sada je potvrdio da će u Bosnu i Hercegovinu biti deportirana i devetorica muškaraca.

“Tih devet građana Bosne i Hercegovine će odmah po dolasku biti uhapšeni. Što se tiče žena i djece, niko ne može da bude isključen [iz sumnje] da je sarađivao sa teroristima”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu, prenijela je Hina.

Imena dostavljena policijskim agencijama

Kazao je da su imena osoba čija je deportacija, odnosno dolazak u Bosnu i Hercegovinu, najavljena za subotu dostavljena policijskim agencijama i sada se preduzimaju mjere kako bi se provele nužne provjere.

Ko su muškarci, bivši pripadnici naoružanih grupa u Siriji ili Iraku, koji će biti među deportiranima Mektić nije objavio, ali je još početkom oktobra bio najavljen dolazak Armina Ćurta, Senada Kasupovića, Jasmina Keserovića, Emira Ališića, Miralema Berbića, Hamze Labidija, Muharema Dunića, Emira Markote i Armina Dželke.

Na insistiranje SAD-a, vlasti u Bosni i Hercegovini pristale su prihvatiti te osobe koje su zarobljene kao pripadnici ISIL-a ili drugih grupa, poput Fronta al-Nusra.

Njihova deportacija, ipak, morala je biti prolongirana jer je planove poremetila turska vojna intervencija na sjeveru Sirije.

Izvor: Agencije