Oglasi

U BiH procesuiranje za ratne zločine čeka približno 4.000 osoba

Pokušava se usvojiti nova strategija, koja podrazumijeva prenos manje složenih predmeta s državnog na niže sudove.
Za zločine u Bosni i Hercegovini optuženo je više od 800 osoba te su izrečene kazne duže od 3.700 godina zatvoraEPA

Pravosuđu Bosne i Hercegovine ostaje procesuirati približno 4.000 osoba osumnjičenih za ratne zločine, što će biti nemoguća misija bez prihvatanja nove strategije, koja podrazumijeva prenos predmeta ratnih zločina sa Suda Bosne i Hercegovine na niže sudove, izvijestila je u utorak glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić.

Sudjelujući na konferenciji tužilaca u Mostaru, rekla je da je dosad postignut velik napredak u rasvjetljavanju istine o proteklom ratu.

Iznijela je podatak da je optuženo više od 800 osoba te da su izrečene kazne duže od 3.700 godina zatvora, prenosi Hina.

Čeka se nova strategija

"Ostalo je još 449 predmeta po poznatim izvršiteljima, imamo više od 4.000 osoba koje treba procesuirati ili završiti njihove predmete", rekla je Tadić.

Pritom je pojasnila da Tužilaštvo Bosne i Hercegovne ulaže velike napore da bi procesuirali što je moguće veći broj ljudi, a građani stekli povjerenje u pravosuđe.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine već dvije godine pokušava donijeti novu, revidiranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, koja podrazumijeva rasterećenje državnih pravosudnih ustanova i prenos manje složenih predmeta na niže sudove u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine i kantonima, te sudove u bh. entitetu Republika Srpska i Brčko distriktu, čemu se protive udruženja žrtava.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.