U BiH 718 novooboljelih od korona virusa, 20 preminulih

Od 25. februara, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 26.863 osobe zaražene korona virusom, od kojih su 382 umrle (EPA)

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je u utorak kako je u Hrvatskoj zabilježeno 890 novih slučajeva zaraze korona virusom i osam umrlih od epidemije, čime se broj aktivnih slučajeva u ovoj državi popeo na 5.519, prenosi agencija Hina.

Među oboljelima, 574 pacijenta nalazi se na liječenju u bolnicama, a 32 pacijenta su na respiratoru.

Stožer je objavio kako je preminulo osam osoba. 

Od 25. februara 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 26.863 osobe zaražene novim korona virusom, od kojih su 382 umrle.

Ukupno su se oporavile 20962 osobe, od toga 433 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 22.372 osobe. Do danas je u Hrvatskoj ukupno testirano 406.519 osoba, od toga 5.883 u posljednja 24 sata, navodi Hina.

Dvadeset preminulih u BiH

Nadležna tijela u Bosni i Hercegovini su objavila kako je prijavljeno 718 novih slučajeva korona virusa i 20 smrtnih slučajeva povezanih sa bolesti COVID-19.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo bh. entiteta Federacija BiH prijavljena su 1.754 uzorka, od kojih su 473 pozitivna na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH, navodi agencija Fena. Do sada je testirano ukupno 184.117 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 22.967 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u FBiH izliječeno je 17.759 pacijenata, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 103 pacijenta. Trenutno je aktivno 4.555 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 16 novih smrtnih ishoda. Sa današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda u ovom dijelu BiH je 653.

Nakon analize 628 uzoraka, prikupljenih u periodu od 17. do 19. oktobra, u bh. Kantonu Sarajevo potvrđeno je 135 novozaraženih osoba korona virusom, javlja agencija Anadolija.

„Desio se jedan smrtni ishod u liječenju, tako da je ukupan broj umrlih od posljedica zaraze koronavirusom povećan na 95“, navode iz Kantona Sarajevo.

Do danas su u Kantonu Sarajevo potvrđene 5.963 zaražene osobe, od kojih je njih 4.875 oporavljeno od COVID infekcije.

Mediji: RS pred kolapsom

U pоsljеdnjа 24 sata u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо bh. entiteta Rеpublika Srpska, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru RS, Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči i u bоlnicаmа Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Sv. Аpоstоl Lukа u Dоbојu tеstirаno jе 817 lаbоrаtоriјskih uzоrakа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 245 оsоba.

Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS u pоsljеdnjа 24 sata priјаvljеnа su čеtiri smrtnа slučаја kоd kојih је pоtvrđеnо prisustvо nоvоg virusа kоrоnа. Rаdi sе о tri muškаrcа i žеni srеdnjе i stаriје živоtnе dоbi iz Lаktаšа, Fоčе, Istоčnе Ilidžе i Rоgаticе.

Dо sаdа је u RS-u pоtvrđеnо 12.057 slučајеvа virusа kоrоnа, а prеminule su ukupnо 343 оsоbе kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа nоvi virus kоrоnа. U RS-u оd nоvоg virusа kоrоnа dо sаdа sе оpоrаvilо ukupnо 7.510 оsоbа, а tеstirаnо је ukupnо 94.270 оsоbа.

Nagli skok broja zaraženih virusom korona u bh. entitetu Republika Srpska doveo je zdravstveni sistem ovog dijela BiH na ivicu kolapsa, a u pojedinim bolnicama COVID odjeljenja su puna, dok su zdravstveni radnici na izmaku snaga, piše Tanjug pozivajući se na tamošnje medije. Generalni direktor UKC-a Vlado Ðajić rekao je za banjalučki Glas Srpske da se ova ustanova sprema da preseljava pacijente na lokaciju stare pulmologije.

„Klinika za infektivne bolesti je puna. Imamo još nekoliko slobodnih kreveta. Zdravstveni radnici su iscrpljeni i premoreni“, rekao je on. „Svim pacijentima smo do sad pružali zdravstvenu zaštitu na najvišem nivou, ali ako se građani ne budu pridržavali preporučenih mjera, doći će do još većeg rasta broja zaraženih, a da ne govorim o tome da bismo mogli doći u situaciju da bolnice ne mogu da prime pacijente.“

Kapaciteti su popunjeni i u Bolnici u Gradišci, a prvi čovjek te zdravstvene ustanove Rajko Dodik ističe da se situacija usložnjava iz dana u dan, jer broj zaraženih raste, te dodaje kako ni kadrovski nisu osigurani, jer nemaju infektologa.

Srbija: Drastično povećanje broja oboljelih

U Srbiji je u posljednja 24 sata od korona virusa oboljelo još 326 osoba, što je više nego duplo oboljelih dan ranije.

Kako je objavljeno na web stranici Ministarstva zdravlja u istom periodu preminule su još dvije osobe od posljedica korona virusa pa ukupan broj žrtava iznosi 780.

Testirano je 7.242 osoba.

Na respiratorima se nalazi 25 pacijenata.

Epidemiolog Predrag Kon ocijenio je danas da će u Beogradu, Kragujevcu „pa i Valjevu“ doći do povećanja broja novoinficiranih korona virusom u narednom periodu, navodi Tanjug pozivajući se na srbijanske medije.

On je kazao da je bitno kojom će brzinom biti usporeno „ubrzanje prenošenja“ virusa što kako je naveo, „zavisi samo od našeg ponašanja“.

„Svuda oko nas virus pokazuje visok potencijal, jako brzo se prenosi zbog ulaska u sezonu u kojoj je najaktivniji. Što ga više usporimo, imaćemo manje tragičnih ishoda“, rekao je član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije Vlade Srbije. 

Naveo je i da je Srbija po epidemiološkim parametrima i dalje znatno bolja od ostatka Evrope ali i dodao da je to velikim dijelom posljedica činjenice da je ranije ušla u takozvani treći talas.

Dvije žrtve u Sloveniji

U Sloveniji je od 4.326 osoba testiranih na korona virus pozitivno bilo 794 slučajeva, odnosno 18,4 posto testiranih, objavio je danas Institut za javno zdravlje, prenosi Tanjug.

U istom periodu preminule su dvije osobe, prenosi TV Slovenija.

Trenutno je na bolničkom liječenju 313 pacijenata, od kojih je 56 na intenzivnoj njezi.

Kako se navodi, povećan je broj zaraženih u domu za stare „Karintijan“ u Črneči, gde je virus otkriven kod 11 štićenika i dvoje zaposlenih.

U tom domu se nalazi 256 štićenika i 151 zaposlenih, a od tog broja ukupno je zaraženo 12 štićenika i šest zaposlenih.

U Sloveniji je od početka pandemije od COVID-19 oboljelo 14.777 osoba, a preminule su 192.

Crna Gora: Sedmero umrlo

U Crnoj Gori su u posljednja 24 sata registrovane 132 novozaražene osobe i sedam preminulih pacijenata.

Kako je saopštio Institut za javno zdravlje analizirano je 777 uzoraka na novi korona virus, prenosi Tanjug.

Najviše novozaraženih je u Podgorici – 55.

Ukupan broj preminulih povezanih sa korona virusom od početka juna je 238, a od početka godine 247.

Prijavljen je oporavak još 293 pacijenta.

Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 15.892.

Kosovo: Još 130 oboljelih

U posljednja 24 sata korona virusom je na Kosovu zaraženo 130 osoba, a jedan pacijent je preminuo, objavio je danas Institut za javno zdravlje u Prištini.

Testirano je 818 osoba, a najviše novooboljelih je u Prištini, prenosi Tanjug.

Trenutno je aktivno 1.695 slučajeva, a od početka pandemije od COVID-a 19 oboljelo je 17.139, a preminulo 657 osoba. 

S. Makedonija:

U Sjevernoj Makedoniji su u protekla 24 sata preminule četiri osobe zaražene korona virusom, pa je ukupni broj preminulih sada 850.

U isto vrijeme, Ministarstvo zdravstva zabilježilo je 408 novozaraženih, javila je reporterka Al Jazeere iz Skoplja Milka Smilevska.

Aktivna su 5.674 slučaja, dok je ozdravilo 280 pacijenta.

Hospitalizirana su 464 pacijenta, a četiri su na respiratoru.

Izvor: Al Jazeera i agencije