U BiH 13 osoba umrlo od posljedica bolesti COVID-19

U Hrvatskoj je trenutno 8.155 osoba u samoizolaciji (Željko Lukuni? / Pixsell)

Broj novozaraženih korona virusom u Bosni i Hercegovini u srijedu je bio 243 što je na nivou dnevnog prosjeka od sredine septembra ali je zato zabilježen najveći broj umrlih tokom 24 sata jer je od utorka prijavljeno kako je preminulo 13 zaraženih osoba, izvijestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo, prenosi Hina.

Nakon testiranja nešto više od dvije hiljade  uzoraka zaraza je potvrđena kod 191 osobe iz Federacije BiH te kod 51 iz Republike Srpske. Još jedna zaražena osoba registrovana je na području distrikta Brčko.

Novi slučajevi zaraze zabilježeni su u gotovo svim dijelovima zemlje.

S 13 novih smrtnih slučajeva ukupni broj osoba koje su u BiH preminule a bile su zaražene virusom SARS-CoV-2 sada je 858.

Prema zbirnim podacima koje objavljuje Ministarstva civilnih poslova BiH ta zemlja na stotinu tisuća stanovnika sada na tjednoj razini bilježi 52 nova slučaja zaraze.

U Hrvatskoj još pet preminulih

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata zabilježeno 213 novih slučajeva zaraze korona virusom, umrlo je pet osoba, a broj aktivnih slučajeva iznosi 1.256, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među aktivnim slučajevima je 288 pacijenta na bolničkom liječenju, od kojih su na respiratoru 23 pacijenta.

U posljednja 24 sata testirano je 6.592 uzoraka, a oporavilo se 110 osoba.

U samoizolaciji je trenutno 8155 osoba, prenosi Hina.

Od 25. februara, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, evidentirano je 16.593 osoba s korona virusom, od kojih je 280 preminulo.

Oporavilo se ukupno 15.057 osoba.

Do danas su ukupno testirane 307.084 osobe.

U Sloveniji prvi put više od 200 novozaraženih

U Sloveniji su u zadnja 24 sata sa 3391 testom potvrđene 203 nove zaraze korona virusom, što je rekordni dnevni porast od početka pandemije, objavila je u srijedu slovenska vlada.

Brojka novih zaraza u jednom danu po prvi puta je bila veća od 200, a zabilježeno je 11 slučajeva više nego prošlog četvrtka, kad je bilo dosad najviše novozaraženih, 192

Trenutno je zbog COVID-a 19 hospitalizirano 86 pacijenata, od čega ih je 16 na intenzivnim odjelima, prema podacima ministarstva zdravstva.

Od početka epidemije u Sloveniji novim korona virusom potvrđeno se zarazilo 5690 ljudi, a aktivnih je slučajeva trenutno 1736. Broj umrlih od posljedica zaraze sada iznosi 150.

Najviše novih zaraza juče je potvrđeno u Ljubljani (37), u Kranju ih je bilo 9, u Kamniku 7, a po 6 u Mariboru, Celju, Zagorju ob Savi i Lukovici.

Janša: Bez novih strogih restrikcija

Prema analizi znanstvenog instituta “Jožef Štefan” koji za vladu radi analize i modele mogućeg razvoja epidemije, trenutni reprodukcijski broj širenja korona virusa u Sloveniji iznosi 1,3, što znači da deset nositelja virusa može zarazu proširiti na još 13 ljudi, što je zabrinjavajući podatak za epidemiologe.

Ako se reprodukcijski broj ne smanji, broj dnevno zaraženih mogao bi se sredinom idućeg mjeseca povećati i na 250, upozoravaju naučnici.

Premijer Janez Janša izjavio je u utorak da trenutačno uprkos velikom broju novih zaraza nema potrebe za uvođenje novih strogih restrikcija, te da se ne planira novo proglašenje epidemije, ali da će vlada vrlo brzo predstaviti plan djelovanja u sadašnjoj epidemiološkoj situaciji.

Janša je kazao da se situacija još može iskontrolisati jer je država, uključujući vladu, stručnjake i stanovništvo, mnogo naučila iz vremena prvog epidemijskog vala ovog proljeća, te da je za razliku od tadašnje situacije broj hospitaliziranih zbog COVID-a 19 manji i imaju lakše simptome ili razvoj bolesti.

Epidemiolozi iz vladinog stručnog time kao nužnu mjeru koju treba dosljedno provoditi ističu održavanje fizičke distance, nošenje maski i izbjegavanje rizičnih okupljanja.

Preminulo još pet osoba u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je registrovano 197 novih slučajeva infekcije korona virusom, a pet osoba je preminulo.

Iz Instituta za javno zdravlje kazali su da je analizirano 707 uzoraka, od kojih je 197 bilo pozitivno.

“Od posljednjeg presjeka prijavljeno je pet smrtnih ishoda i to kod pacijenta iz Kotora, dva iz Rožaja, po jednog Bijelog Polja i Nikšića, rođenih 1946, 1938, 1948. i 1952. godine koji su liječeni u opštim bolnicama u Baru, Beranama, Bijelom Polju i Nikšiću. Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom od početka juna iznosi 160, a od početka godine 169”, kazali si iz Instituta.

Ukupan broj aktivnih slučajeva korona virusa u Crnoj Gori trenutno iznosi 3.411.

S. Makedonija: Umrla dva pacijenta

Dvije osobe preminule su u posljedna 24 sata u Sjevernoj Makedoniji od posljedica korona virusa.

Od početka epidemije u toj zemlji umrlo je ukupno 739 osoba.

Utrvđena su 194 nova slučaja zaraze virusom.

U Sjevernoj Makedoniji virus je registriran kod skoro 18 hiljada građana. 

Izvor: Agencije