Postignut napredak o željezničkom saobraćaju između Srbije i Kosova

Sporazum o obnovi željezničkog saobraćaja između Srbije i Kosova važan je za obje strane (Al Jazeera)

Specijalni predstavnik predsjednika SAD-a Richard Grenell izjavio je u ponedjeljak da je postignut napredak u definiranju detalja o uspostavljanju željezničke linije Beograd – Priština, o čemu je razgovarano u Berlinu.

“Dobar napredak postignut je jutros po pitanju Pisma o namjerama o željezničkoj saradnji”, naveo je on u saopćenju upućenom AP-u, ističući da su razgovori tako dobro tekli da je bilo riječi i o drugim pitanjima, ali nije precizirao kojim, prenosi Tanjug.

Grenell je kazao da će rad na završetku Pisma o namjerama o uspostavljanju željezničkog saobraćaja biti nastavljen mailovima i tokom naredne sedmice.

Infrastrukturno povezivanje Srbije i Kosova bila je jedna od glavnih tema razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Grenella i u petak u Beogradu, kada je američki diplomata najavio da će se o detaljima sporazuma o obnovi željezničkih usluga razgovarati na sastanku u Berlinu u ponedjeljak.

Najava obnove zračnog saobraćaja

Grenell je istakao da SAD želi da se dvije strane fokusiraju na ekonomiju, nova radna mjesta i prosperitet kao put ka normalizaciji odnosa.

Grenell, koji je i ambasador SAD-a u Njemačkoj, ocijenio je da bi sporazum o obnovi željezničkog saobraćaja između Srbije i Kosova bio važan za obje strane.

Uspostavljanje željezničkih veza, kako je rekao, postalo je prioritet nakon što su američki zvaničnici posredovali prošle sedmice u postizanju dogovora o ponovnom uspostavljanju avionskog saobraćaja između Beograda i Prištine nakon 21 godine.

Izvor: Agencije