U Beogradu proglašena vanredna situacija, uvedene nove mjere

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je na prijedlog gradskog Štaba za vanredne situacije donio Odluku o proglašenju vanredne situacije u Beogradu, radi provođenja preventivnih mjera zaštite sigurnosti i zaštite života stanovništva.

Ova odluka danas stupa na snagu, saopćila je Gradska uprava, prenosi Tanjug.

Vlada Srbije je donijela nove mjere u cilju sprečavanja širenja korona virusa u Beogradu, a njima je ograničen rad ugostiteljskih objekata, ograničeno je okupljanje ljudi i propisano obavezno nošenje zaštitnih maski.

U saopćenju se navodi da se ograničava rad svih ugostiteljskih objekata i noćnih klubova, bez izuzetka, od 23.00 sati do 6.00 sati narednog dana, prenosi Beta.

U svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka, obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz poštovanje fizičke distance od 1,5 metara.

Također, obavezno je nošenje zaštitnih maski u javnom gradskom i prigradskom prevozu i u međugradskom prevozu, dodaje se u saopćenju.

Za nepoštovanje mjere obaveznog nošenja zaštitne maske u javnom prevozu ili u zatvorenom prostoru, propisana je kazna u iznosu od 5.000 dinara (42,5 eura) za svakoga ko bude kršilo ovu mjeru.

Vlada Srbije je također donijela odluku da se zabranjuju okupljanja na javnim mjestima u zatvorenom prostoru za više od 100 ljudi, a na otvorenom prostoru za više od 500 ljudi.

Važenje mjera

Prilikom bilo kakvih okupljanja na zatvorenom ili otvorenom prostoru neophodno je poštovati fizičku distancu od 1,5 metara.

Sve mjere za Grad Beograd važe naredne dvije sedmice, odnosno do 18. jula.

“Vlada Srbije još jednom apeluje na sve građane da poštuju mere i preporuke, ponašaju se odgovorno i vode računa o svom zdravlju i zdravlju svojih najbližih”, naglašeno je u saopćenju.

Vanredna situacija zbog povećanog broja zaraza proglašena je ranije i u Novom Pazaru, Vranju, Kragujevcu, Ivanjici i Tutinu.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je sinoć da je Beograd “trenutno najveći epidemiološki problem u Srbiji” jer “s 22,7 posto ukupnog stanovništva zemlje, ima 82,5 posto ukupnog broja zaraženih”.

On je najavio da će javna okupljanja u zatvorenom prostoru biti ograničena na 100 ljudi, a vani do 500 ljudi, uz obavezno nošenje zaštitnih maski i poštivanje fizičke udaljenosti.

Srbija od 16. juna, a poglavito nakon izbora održanih 21. juna, bilježi kontinuirani rast broja novozaraženih na dnevnom nivou.

Tako je, prema službenoj statistici, 17. juna registrirano 76 zaraženih, a samo tokom ove sedmice zabilježila je u srijedu 272, a u četvrtak 359 novozaraženih.

Ukupno je u Srbiji od početka epidemije 6. marta registrirano 15.195 oboljelih i 287 umrlih.

Izvor: Al Jazeera i agencije