U Beogradu otvorena izložba o genocidu u Srebrenici

Izložba je nastala uz podršku Rekonstrukcije ženskog fonda kroz program Specijalni fokus (Anadolija)

Izložba autorice Jelene Jaćimović “ArchiWar: Priče i sjećanja o genocidu u Srebrenici” otvorena je večeras u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, a posjetioci do 4. oktobra mogu da pogledaju prikaze ličnih priča kroz autoricinu analizu iz arhiva sudskih dokumenata, video materijala, fotografija, kao i priče koje Memorijalni centar Srebrenica bilježi, javlja agencija Anadolija.

Izložba, nastala u saradnji sa Fondom za humanitarno pravo iz Srbije, vid je otpora protiv dominantne politike sjećanja u Srbiji zasnovane na nacionalizmu i militarizmu koja se ogleda u negiranju ratnih zločina i genocida počinjenih od srpskih snaga, glorifikaciji osuđenih ratnih zločinaca i vojske, kao i instrumentalizaciji srpskih žrtava.

Izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo Ivana Žanić pozvala je okupljene na otvaranju da svi zajedno pogledaju izložbu, a pročitana su i imena stradalih u genocidu u Srebrenici.

“Ova imena nikada nije trebalo da budu pročitana, ova izložba nikada nije trebalo da nastane, genocid u Srebrenici nikada nije trebalo da se desi i da bude izvršen”, navela je ona.

Na otvaranju, pročitano je i pismo Amre Begić-Fazlić, žene koja je preživjela genocid u Srebrenici i koja radi u Memorijalnom centru Potočari, čiji su otac i djed ubijeni u julu 1995. godine, a u kome je ona navela da je ovo “prvi put da iskreno žali što nije u Beogradu”.

Njena priča o snu u kome traži kosti svoga oca, o bebi Fatimi, najboljem drugu, komšijama, porodici, naviknutosti na smrt, ocu i Srebrenici je jedna od mnogih ličnih iskustava koja se moraju saslušati i nikad ne zaboraviti, navodi Anadolija.

Iskustva žrtava

Cilj je prenijeti priče i iskustva žrtava, preživjelih i njihovih porodica kroz ilustracije koje se ne bave počiniocima i krivcima.

Još se navodi da na sajtu archiwar.com šira javnost ima priliku da pogleda radove, pročita priče o istim, ali i da doprinese širenju svijesti kroz bilo kakav vid stvaralaštva koji bi na sajtu nakon izložbe bio objavljivan. 

To važi najviše za umjetnike, pojedince i grupe koji i sami žele da stvaraju nešto slično i da nastave tamo gdje je projekat ArchiWar započet.

Plan je da platforma raste u održiv medij koja će na digitalni i interaktivni način predstavljati različite sadržaje vezane za oružane sukobe devedesetih godina i istovremeno pružiti prostor za djelovanje pojedincima.

Izložba je nastala uz podršku Rekonstrukcije ženskog fonda kroz program Specijalni fokus.

Izvor: Agencije