U Beču svakih 18 dana izgrade novi park

Samo u posljednjih deset godina, nakon opsežnog redizajna, 204 parka su novoizgrađena ili ponovno otvorena (EPA)

Grad sa najboljim kvalitetom života je ove godine proglašen i “najzelenijim gradom” na svijetu. Beč kao milionska metropola ima rekordni udio zelenih površina od ukupno 53 posto – više od hiljadu parkova, 500.000 stabala kao i bezbroj zelenih površina u gradskom području.

U posljednjih deset godina su preuređena ili novoizgrađena 204 parka površine 65 hektara, piše Eurocomm-PR Sarajevo, a prenosi agencija Fena.

U borbi protiv klimatskih promjena i vrućina u gradu su brojne zelene površine od centralnog značaja.

“Iz tog razloga već godinama širimo zelene površine u Beču, tako da je sada na raspolaganju preko hiljadu parkova”, objašnjava članica gradske Vlade za zaštitu okoliša Ulli Sima.

Park za rashlađivanje

“Samo u posljednjih deset godina, nakon opsežnog redizajna, 204 parka su novoizgrađena ili ponovno otvorena. To je novi park svakih 18 dana”,kaže Sima.

Beč u narednim godinama planira preurediti još oko 137.000 kvadratnih metara parkova i zelenih površina. Jedan od tih redizajniranih parkova postaje i prvi park za rashlađivanje u Beču – Esterhazypark.

U središtu ovog parka bit će postavljeni “tuševi” s vodenom maglom i zasađene biljke i sjenovito drveće. Pored toga bit će uklonjen dio asfaltne površine i betona da bi se zasadilo novo drveće, cvijeće i travnjaci.

Zahvaljujući instalaciji za rashlađivanje okolna temperatura će moći da se snizi za šest stepeni.

Izvor: Agencije