Oglasi

U Beču predstavljena Rijeka – evropska prijestonica kulture 2020.

Program obuhvata niz kulturnih i infrastrukturnih projekata, koji će se finansirati iz evropskih fondova.
Prije više od godinu dana Rijeka je proglašena evropskim glavnim gradom kulture 2020. godinePixsell / Goran Kovačić

Saradnja Rijeke i Beča u programu "Rijeka 2020."  bit će obogaćena novim projektima, koji će doprinijeti daljnjem razvoju povezanosti tih gradova, rečeno je u srijedu u Beču povodom predstavljanja grada Rijeke – evropske prijestonice kulture 2020. godine.

"Kulturno naslijeđe iz zajedničke povijesti te povezanost u sadašnjosti u kulturi, gospodarstvu i turizmu ishodište je za osmišljavanje i razvitak novih mogućnosti i oblika suradnje Rijeke i Beča u sklopu projekta Rijeka – europska prijestolnica kulture 2020.", rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Dodao je da je na radnom susretu sa bečkim gradonačelnikom Michaelom Haeuplom razgovarao o daljnjem unapređenju saradnje, između ostalog, o projektu pametnih gradova, u koji je Rijeka uključena već niz godina, te programu interregionalne saradnje, gdje su za konkurs potrebna dva partnera iz dviju država "Interreg Europe", kao i razvoju novih zajedničkih projekata.

Niz kulturnih i infrastrukturnih projekata

"Prezentacija grada Rijeke – evropske prijestonice kulture 2020. jedna je od manifestacija u sklopu godine kulture Austrija – Hrvatska 2017, kojom obogaćujemo uzajamne odnose, a institucijama dajemo poticaj za dugoročnu saradnju", rekao je predstojnik ureda austrijskog ministra kulture, umjetnosti, ustava i medija Michael Rendl. Istaknuo je historijsku povezanost Austrije i Hrvatske, a u tom kontekstu i veze Beča i Rijeke nekad i danas.

"Suradnja Rijeke i Beča kroz projekt Europske prijestolnice kulture odvijat će se na različitim područjima. Posebno su nam važna bečka iskustva u uređenju, menadžmentu i upravljanju institucijama u kulturi, kao, primjerice, bečke Muzejske četvrti, jer bismo sličan koncept mogli primijeniti u Rijeci", rekao je Obersnel.

Podsjetio je da je prije više od godinu dana Rijeka proglašena evropskim glavnim gradom kulture 2020. godine, da program obuhvata niz kulturnih i infrastrukturnih projekata, koji će se najvećim dijelom finansirati iz evropskih fondova.

Obnova značajnih objekata

Glavni projekti povezani su s obnovom nekoliko značajnijh objekata. Uređenje prostora bivše tvornice "Benčić", u koju će biti premješten Muzej moderne i savremene umjetnosti, zatim upravne zgrade šećerane – jedne od najljepših baroknih palača, u koju će se useliti Muzej grada Rijeke. Također je planirano uređenje broda Galeb, koji će se pretvoriti u muzej i oslikat će vlastitu historiju, kao i prošlost Rijeke kroz različite sisteme jer se radi o brodu koji je izrađen 1930-ih, a bit će organiziran u sklopu Muzeja grada Rijeke.

"Program se temelji na suradnji čitavog kulturnog sektora. Želimo preispitati kulturne, društvene i  gospodarske izazove s kojima se suočava suvremena Europa i svijet, a koji će upozoriti na doprinos kulture održivom razvitku", kazala je voditeljica odjela za razvitak i strateško partnerstvo projekta "Rijeka 2020." Irena Kregar Šegota.

Dodala je da je jedan od konkretnih primjera saradnje sa Bečom povezan s valorizacijom i prezentacijom rada bečkog umjetnika secesije i Jugendstila Gustava Klimta u HNK "Ivan pl. Zajc" u Rijeci.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.