U Bangladešu mačetama ubijen LGBT aktivista

Od februara 2015. hladnim oružjem ubijeno pet sekularnih bloggera (EPA)

Napadači su u Dhaki, glavnom gradu Bangladeša, ubili vodećeg aktivistu za prava gay zajednice te zemlje, zaposlenog u Ambasadi SAD-a, saopćila je lokalna policija.

Petero ili šestero napadača ušlo je u stan 35-godišnjeg Xulhaza Mannana, urednika Rupbana, prvog bangladeškog časopisa namijenjenog gay, biseksualnoj i transrodnoj zajednici, te mačetama napalo njega i njegovog prijatelja, također aktivistu, rekao je glasnogovornik policije u Dhaki Maruf Hossain Sordar.

Mannan je bio zaposlenik Američke ambasade, a radio je za Agenciju SAD-a za međunarodni razvoj (USAID), saopćio je State Department.

Ubistvo se dogodilo dva dana nakon što je na sličan način, u napadu za koji je odgovornost preuzela grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), ubijen jedan univerzitetski profesor.

Grupa ISIL je u izjavi, koju je prenijela agencija Amaq u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, objavila da je 58-godišnjeg profesora i pisca Rezaula Karima Siddiquea ubila jer je, navodno, širio ateizam, izvijestila je agencija AFP.

Rast broja napada u zemlji

Tokom posljednjih mjeseci u Bangladešu, zemlji sa 160 miliona stanovnika s muslimanskom većinom, primjetan je rast nasilnih napada na liberalne aktiviste, pripadnike manjinskih muslimanskih sekti i drugih vjerskih grupa.

Od februara 2015. hladnim oružjem je ubijeno pet sekularnih bloggera. Ovog je mjeseca za ubistvo jednog liberalnog bloggera odgovornost preuzela grupa povezana s Al-Kaidom, a ISIL je preuzeo odgovornost za ubistvo dvojice stranaca te napade na kršćanske svećenike i džamije od septembra.

Vlada Bangladeša negira da u zemlji djeluju grupe povezane s ISIL-om ili Al-Kaidom te tvrdi da iza napada stoje domaće radikalne grupe.

Izvor: Agencije