U avionu koji se srušio u Etiopiji bio i državljanin Srbije

Pad aviona nije preživio niko od 149 putnika i osam članova posade (EPA)

Među putnicima koji su nastradali u padu aviona u Etiopiji bio je i jedan državljanin Srbije, navodi se u informaciji koju je objavila aviokompanija Ethiopian Airlines, a to je Tanjugu potvrđeno i u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

List Blic navodi da se radi o zaposlenom u Svetskom programu za hranu pri Ujedinjenim nacijama koji je pored srpskog pasoša kod sebe imao i putnu ispravu UN.

U avionu Ethiopian Airlinesa, koji se srušio u nedelju ujutro na putu od Adis Abebe do Najrobija, bili su putnici iz više od 30 zemalja, rekao je generalni direktor kompanije novinarima.

Prema navodima aviokompanije, među nastradalima su 32 Kenijca, 18 Kanađanina, devet Etiopljanina, osam Italijana, osam državljana Kine, osam Amerikanaca, sedam Britanaca, sedam Francuza, šest državljana Egipta, pet Holanđanina, četiri Indijca, četiri Slovaka, po tri državljana Austrije, Švedske i Rusije, po dva državljana Maroka, Španije, Poljske i Izraela.

Poginulo 157 putnika i članova posade

U avionu je bio i po jedan državljanin Srbije, kao i Belgije, Indonezije, Somalije, Norveške, Toga, Mozambika, Ruande, Sudana, Ugande i Jemena.

Četvoro putnika putovalo je sa pasošem Ujedinjenih nacija i njihove nacionalnosti nisu poznate.

U avionu je bilo  ukupno 149 putnika i osam članova posade.

Državna televizija Etiopije javila je da nema preživelih.

Pilot Boinga 737 kompanije Ethiopian Airlines prijavio je da je imao teškoće i zatražio je da se vrati u Adis Abebu, saopštila je aviokompanija.

“Pilot je pomenuo teškoće i hteo je da vrati avion. Zatražio je dozvolu koju je dobio”, izjavio je predstavnik aviokompanije na konferenciji za novinare.

Predstavnici avio kompanije saopštili su da je do pada aviona došlo nedaleko od Bišoftua, na oko 50 kilometara južno od prestonice Etiopije.

Iz aviokompanije Ethiopian Airlines rekli su da će poslati svoje osoblje na mesto nesreće kako bi uradili sve što je moguće da pomognu.

Nepoznat uzrok nesreće

Nesreća se dogodila u 8,44 sati po lokalnom vremenu.

Uzrok nesreće aviona još nije poznat.

“Kabinet premijera, u ime vlade i etiopskog naroda, izražava najdublje saučešće porodicama koje su izgubile najbliže u etiopskom avionu Boeing 737 na redovnom letu ovog jutra u Nairobi u Keniji”, objavila je na Twitteru kancelarija premijera Abija Ahmeda.

I kenijski predsednik Uhuru Kenyatta rekao je da će se moliti za sve koji su stradali u avionu i njihove porodice.

Ethiopian Airlines je državna aviokompanija sa oko 100 aviona i jedna od najvećih aviokompanija na afričkom kontinentu.

Boing 737 koji se srušio, prošle godine je isporučen kompaniji.

Poslednja velika nesreća te kompanije dogodila se sa istom vrstom aviona 2010. godine, Tada se avion ubrzo posle poletanja iz Libana zapalio.

U toj nesreći su takodje svi poginuli, 83 putnika i sedam članova posade.

Izvor: Agencije