U Austriji i Njemačkoj očekuje se i do tri metra snijega

Neprestane snježne padavine izazivaju ogromne probleme u mnogim dijelovima Austrije, gdje je proglašen najveći stepen opasnosti od lavina.

Očekuje se da bi snježni pokrivač mogao narasti za 80 do 150 centimetara u nekim pokrajinama, a na planinama i do tri metra.

Najmanje 14 osoba poginulo je u tim vremenskim nepogodama.

Višednevne snježne padavine u Austriji prouzrokovale su velike probleme vlastima – od otkazivanja letova do zatvaranja puteva i blokada pojedinih mjesta.

Velike probleme snijeg stvara i u Njemačkoj.

U Bavarskoj, gdje je u nekim mjestima proglašeno vanredno stanje, brojni stanovnici odsječeni su od ostatka zemlje, a stotine su ih zarobljene u kućama, prenose hrvatski mediji.

Oko 11 sati u mjestu Marktschellenberg došlo je do velikog odrona snijega.

Očekuje se da će snijeg padati sve do petka.

Skijaški centri zatvoreni

Sve je više skijaških centara koji imaju problema sa snijegom, pa neki obustavljaju rad jer više nije moguće uređivati staze.

Kontrolirano aktiviranje lavina moguće je samo u pojedinim slučajevima jer vremenski uvjeti ne dozvoljavaju potrebne letove.

Zbog ogromnih količina snijega, u pokrajini Tirol približno 1.000 domaćinstava ostalo je bez električne energije nakon što su drveća pod teretom snijega pala na dalekovode.

U pokrajini Salzburg, u regiji Selktal, odsječenoj od ostatka zemlje, spasilačke ekipe krenule su da se probijaju kroz snijeg kako bi dostavile potrebne lijekove.

U Sankt Kolomanu 11 turista, koji su više dana bili zatočeni u jednoj kućici u planini, izbavljeno je iz snijega.

Meteorolozi prognoziraju da će snijeg padati do kraja sedmice i očekuju da bi pokrivač mogao narasti za 80 do 150 centimetara u pokrajinama Vorarlberg, Tirol, Salzburg i u planinama Gornje Austrije i Štajerske, a da na planinama na nekim mjestima može dostići i do tri metra visine.

Izvor: Agencije