Oglasi

U arhivu 'Stasija' pronađena Putinova isprava tajne policije

Identifikacijska kartica, koja je vrijedila od 1985. do 1989., omogućavala je Putinu prolazak kroz kontrolne tačke tajne policije DDR-a.
Putin je bio agent KGB-a u Istočnoj Njemačkoj tokom osamdesetih godinaEPA

Aktualni ruski predsjednik Vladimir Putin posjedovao je krajem devedesetih godina prošlog stoljeća, prije pada Berlinskog zida 1989., identifikacijsku karticu istočnonjemačke tajne policije koja je pronađena u arhivu Stasija, objavio je u utorak dužnosnik arhiva. 

Identifikacijska kartica, koja je vrijedila od 1985. do 1989., omogućavala je Putinu prolazak kroz kontrolne točke tajne policije DDR-a, rekao je voditelj Stasijeva arhiva u Dresdenu Konrad Felber.

Putin je bio agent KGB-a u Istočnoj Njemačkoj tokom osamdesetih godina, a kasnije je, krajem 1990-tih, obnašao dužnost čelnika ruske službe FSB, nasljednice KGB-a, da bi 2000. postao ruski predsjednik.

KGB i Stasi bile partnerske službe

Putinova identifikacijska isprava, koja je godinama nezamijećena ležala u arhivu, "ne znači automatski da je Putin radio za Stasi", rekao je Felber.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da je moguće da je ruski predsjednik imao Stasijev ID. "KGB i Stasi su bile partnerske službe, stoga nije moguće isključiti mogućnost takvu vrstu razmjene akreditacija", rekao je.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.