Oglasi

U američkim napadima od 2017. u Jemenu poginulo 86 civila

Organizacija AirWars tvrdi da je SAD u tom periodu izveo 190 napada u zaljevskoj zemlji, većinom iz zraka.
Postoji mogućnost da je napade izvodila i Centralna obavještajna agencija navedeno je u izvještajuReuters

U napadima koje su američke snage od 2017. godine izvele u Jemenu poginulo je 86 civila.

Organizacija AirWars, koja se bavi stradanjem civila na područjima sukoba, analizirala je napade američkih snaga u Jemenu, a u izvještaju je navedeno da su američke snage u Jemenu od 2017. izvele 190 napada, većinom iz zraka, te da je u njima poginulo 86 civila.

U izvještaju piše kako je američka Centralna komanda (CENTCOM) nedugo nakon što je na čelo SAD-a došao predsjednik Donald Trump objavila da je u napadu na ćeliju mreže Al-Kaida na Arapskom poluotoku (AQAP) poginulo 12 civila.

CENTCOM:  Nije bilo stradanja civila

Organizacija je saopćila kako su 2017. u Jemenu izvedena još dva upada te da je bilo stradanja civila, prenosi Anadolija.

CENTCOM je u izvještaju o stradanjima civila 2018. i 2019. godine naveo kako u Jemenu nije bilo stradanja civila.

Pored toga, Komanda je saopćila kako je u Jemenu posljednji napad izveden u junu 2019. godine.

Međutim, AirWars tvrdi kako su američke snage izvele razne zračne napade te da postoji mogućnost kako ih je izvela Centralna obavještajna agencija (CIA).

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.