Oglasi

U akciji SIPA-e uhapšen direktor hotela

Direktor sarajevskog hotela Holiday Alen Čengić među 16 osumnjičenih za organizovani kriminal.
Hapšenja su rezultat višemjesečne istrageSIPA

Po naredbi Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo policijski službenici bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su 16 osoba u akcijama usmjerenim protiv organizovanog kriminala.

U akcijama kodnih naziva „Coral“ i „Tango“ koje su paralelno provdene na području Sarajeva učestvovalo je više od 100 policijskih službenika SIPA-e.

Među uhapšenima je Alen Čengić, direktor sarajevskog hotela Holiday i vlasnik restorana Park prinčeva. 

U okviru akcije „Coral“, pripadnici SIPA-e uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova KS uhapsili su 11 osoba zbog osnovane sumnje da su počinile krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima porezna utaja, ugrožavanje sigurnosti, sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje, oštećenje tuđe stvari, teška krađa i organiziranje otpora.

Ucjene, napadi i utaja poreza

''Predmetna akcija provedena je nakon višemjesečne istrage Kantonalnog tužilaštva KS u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu i Poreznom upravom FBiH protiv osumnjičenog Čengić Alena kao organizatora grupe za organizovani kriminal i drugih osumnjičenih lica koji su kao članovi grupe počinili niz krivičnih djela u vremenskom periodu kada je privredno društvo Holiday resort d.o.o. Sarajevo koristilo prostorije hotela Holiday Sarajevo HTD Sarajevo d.o.o. Sarajevo u stečaju, a koje su bili primorani napustiti po Rješenju Kantonalnog suda u Sarajevu u junu mjesecu 2015. godine'', navodi se u saopštenju Kantonalnog tužilaštva KS.

U saopštenju SIPA-e se navodi da su osumnjičeni, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, posredstvom Holiday Resort d.o.o. Sarajevo ''upravljale i raspolagale većim dijelom imovine hotela Holiday Sarajevo HTD Sarajevo u stečaju, tako što su organizirali poslovanje hotela, vršili kontrolu prihoda i rashoda, te druge vidove kontrole nad radom hotela.  U tu svrhu koristili su usluge njima odanih osoba, kao što su IT stručnjaci, koji su im protivzakonito instalirali softverske programe i određene aplikacije posredstvom kojih su prikrivali stvarne podatke o stečenom prihodu".

Napominje da su na taj način izbjegli plaćanje poreza u iznosu većem od više stotina hiljada konvertibilnih maraka.

''Pripadnici organizirane kriminalne grupe koristili su razne vidove ucjena, prijetnji, zastrašivanja, te fizičkih napada i druge vidove pritisaka usmjerenih na ličnu i imovinsku sigurnost privremenog stečajnog upravnika i uposlenika u pravnom subjektu 'Holiday Sarajevo HTD Sarajevo' u stečaju, te njihovih užih članova porodice, i na taj način kod njih izazivali strah i nepovjerenje u policijske i pravosudne organe'', dodaje se u saopštenju.

Navođenje na prostituciju

U okviru akcije „Tango“ uhapšeno je pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo navođenje na prostituciju.

"Ove osobe sumnjiče se da su učestvovale u organiziranju i vođenju pružanja seksualnih usluga, tako što su ostvarivali kontakte sa korisnicima i posredovali u dogovaranju pružanja seksualnih usluga. Oni se sumnjiče da su na dogovoreno mjesto prevozili osobe koje su pružale seksualne usluge, a zatim dolazili po njih. Za navedene usluge naplaćivali su 25 posto od dogovorenog iznosa za pružanje seksualne usluge", ističu iz SIPA-e.

Nakon kriminalističko-tehničke obrade, SIPA će predati uhapšene tužiocima Kantonalnog tužilaštva KS na dalje postupanje, koji će nakon ispitivanja osumnjičenih donijeti odluku o preduzimanju daljih radnji, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.