U akciji SIPA-e uhapšen direktor hotela

Hapšenja su rezultat višemjesečne istrage (SIPA)

Po naredbi Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo policijski službenici bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su 16 osoba u akcijama usmjerenim protiv organizovanog kriminala.

U akcijama kodnih naziva „Coral“ i „Tango“ koje su paralelno provdene na području Sarajeva učestvovalo je više od 100 policijskih službenika SIPA-e.

Među uhapšenima je Alen Čengić, direktor sarajevskog hotela Holiday i vlasnik restorana Park prinčeva. 

U okviru akcije „Coral“, pripadnici SIPA-e uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova KS uhapsili su 11 osoba zbog osnovane sumnje da su počinile krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima porezna utaja, ugrožavanje sigurnosti, sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje, oštećenje tuđe stvari, teška krađa i organiziranje otpora.

Ucjene, napadi i utaja poreza

”Predmetna akcija provedena je nakon višemjesečne istrage Kantonalnog tužilaštva KS u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu i Poreznom upravom FBiH protiv osumnjičenog Čengić Alena kao organizatora grupe za organizovani kriminal i drugih osumnjičenih lica koji su kao članovi grupe počinili niz krivičnih djela u vremenskom periodu kada je privredno društvo Holiday resort d.o.o. Sarajevo koristilo prostorije hotela Holiday Sarajevo HTD Sarajevo d.o.o. Sarajevo u stečaju, a koje su bili primorani napustiti po Rješenju Kantonalnog suda u Sarajevu u junu mjesecu 2015. godine”, navodi se u saopštenju Kantonalnog tužilaštva KS.

U saopštenju SIPA-e se navodi da su osumnjičeni, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, posredstvom Holiday Resort d.o.o. Sarajevo ”upravljale i raspolagale većim dijelom imovine hotela Holiday Sarajevo HTD Sarajevo u stečaju, tako što su organizirali poslovanje hotela, vršili kontrolu prihoda i rashoda, te druge vidove kontrole nad radom hotela.  U tu svrhu koristili su usluge njima odanih osoba, kao što su IT stručnjaci, koji su im protivzakonito instalirali softverske programe i određene aplikacije posredstvom kojih su prikrivali stvarne podatke o stečenom prihodu”.

Napominje da su na taj način izbjegli plaćanje poreza u iznosu većem od više stotina hiljada konvertibilnih maraka.

”Pripadnici organizirane kriminalne grupe koristili su razne vidove ucjena, prijetnji, zastrašivanja, te fizičkih napada i druge vidove pritisaka usmjerenih na ličnu i imovinsku sigurnost privremenog stečajnog upravnika i uposlenika u pravnom subjektu ‘Holiday Sarajevo HTD Sarajevo’ u stečaju, te njihovih užih članova porodice, i na taj način kod njih izazivali strah i nepovjerenje u policijske i pravosudne organe”, dodaje se u saopštenju.

Navođenje na prostituciju

U okviru akcije „Tango“ uhapšeno je pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo navođenje na prostituciju.

“Ove osobe sumnjiče se da su učestvovale u organiziranju i vođenju pružanja seksualnih usluga, tako što su ostvarivali kontakte sa korisnicima i posredovali u dogovaranju pružanja seksualnih usluga. Oni se sumnjiče da su na dogovoreno mjesto prevozili osobe koje su pružale seksualne usluge, a zatim dolazili po njih. Za navedene usluge naplaćivali su 25 posto od dogovorenog iznosa za pružanje seksualne usluge”, ističu iz SIPA-e.

Nakon kriminalističko-tehničke obrade, SIPA će predati uhapšene tužiocima Kantonalnog tužilaštva KS na dalje postupanje, koji će nakon ispitivanja osumnjičenih donijeti odluku o preduzimanju daljih radnji, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Izvor: Al Jazeera i agencije