U akciji Interpola zaplijenjeno više od 55 tona droge

Zaplijenjeno je više od 35 tona kokaina (EPA)

Više od 55 tona droge zaplijenjeno je u septembru i oktobru tokom operacije međunarodne policije, objavio je Interpol, koordinator operacije.

Tokom planetarne operacije “Riba lav” uhapšeno je 1300 osoba osumnjičenih za trgovinu drogom, precizira se u saopćenju organizacije policijske saradnje.

Među drogom zaplijenjenom između 17. septembra i 8. oktobra, konfiskovano je više od 35 tona kokaina, od kojih oko 1,2 tone u brazilskoj luci Santos, skrivene u  brodu koji se uputio u Obalu Slonovače. Pronađeno je i 15 tona konoplje i pet tona heroina te 430.000 tableta kaptagona (na bazi amfetamina).

Potreba koordiniranog pristupa

Interpol nije precizirao mjesta svih zapljena. Za tu akciju je Interpol, kojem je sjedište u Lyonu, mobilizirao svoje urede u Harareu i u Singapuru.

Policija je zaplijenila više od 18 miliona tableta “yaba” sintetičke droge u jugoistočnoj Aziji i razotkrila laboratorij u Holandiji.

Operacija “Riba lav” naglašava važnost izazova s kojim je suočena policija cijelog svijeta i potrebom koordiniranog pristupa borbe protiv trgovine drogom i pripadajućim zločinima, komentirao je generalni sekretar Interpola Juergen Stock.

Izvor: Agencije