U Ahmićima sjećanje na 116 ubijenih civila

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba na ukupno 95 godina zatvora (Anadolija)

Obilježava se 24. godišnjica stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Ahmići, u blizini Viteza, koje su ubili pripadnici HVO-a u napadu 16. aprila 1993. godine.

Među ubijenim stanovnicima Ahmića su i roditelji, te još 22 člana porodice Hajrudina Pezera.

“Žali Bože tog naroda. Još nisam pronašao majku i volio bih da mi neko javi, pogotovo od susjeda, ukoliko znaju gdje se nalazi njeni posmrtni ostaci”, kazao je Pezer, prenosi agencija Fena.

Abdulah Ahmić: Kako sam preživio strijeljanje

U Udruzi građana žrtava rata “16. april” ponovno su upozorili da tijela 29 žrtava još nisu pronađena, a kako bi se rasvijetlila njihova sudbina postavljen je plakat sa imenima i fotografijama ubijenih.

“Svjedoci smo da se dogodio stravičan zločin genocida u Ahmićima u kojem je ubijeno 116 nevinih civila Bošnjaka. U Ahmićima nije bila nijedna vojna formacija što je i dokazano na Međunarodnom sudu u Hagu. I ove godine našim komšijama Hrvatima možemo na ovaj današnji njihov blagdan Uskrs poslati poruku da nam pomognu da pronađemo naše najmilije, ako imaju imalo ljudske i kršćanske svijesti”, poručio je Elvedin Kermo, predsjednik Udruženja.

Prema njegovim riječima, od 16. aprila prošle godine identificirali su jedno tijelo.

Šest osuđenih

Za zločin u Ahmićima osuđeno je šest osoba na ukupno 95 godina zatvora, potvrdio je Feni Denis Džidić iz Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

Od toga je Haški tribunal (ICTY) izrekao pet presuda, među kojima je i kazna od 25 godina zatvora Dariju Kordiću, koji je oslobođen nakon izdržane dvije trećine kazne, dok je Sud BiH na deset godina zatvora osudio Paška Ljubičića.

“Haški tribunal izrekao je presude i za Dragu Josipovića, Vladimira Šantića, Miroslava Bralu i Antu Furundžiju. Tihomir Blaškić bio je osuđen na 45 godina zatvora, prvostupanjskom presudom, ali je nakon apelacije oslobođen krivice za zločine u Ahmićima, te je osuđen na devet godina zatvora za druge zločine”, kazao je Džidić.

Obilježavanje 24. godišnjice zločina u Ahmićima počelo je dočekom u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice u Vitezu, te vjerskim obredom u Starom Vitezu, a bit će nastavljeno u džamiji u Ahmićima i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje u tom selu.

Izvor: Agencije