U Africi bjesni više požara nego u Amazoniji, ali nisu tako štetni

Požari, Amazonija, Brazil, Afrika
Požari u savani puštaju ugljik-dioksid, ali za godinu dana trava tu izraste i upijaju više ugljik-dioksida (NASA)

Dok svijet sa strepnjom prati velike požare u Amazoniji, na satelitskim snimcima NASA-e vidi se daleko veći broj požara na afričkom kontinetu.

NASA je Afriku prozvala “vatrenim kontinentom” jer na njemu gori 70 posto svih požara na svijetu, a broj požara konstantan je iz godine u godinu, prenosi Tanjug agenciju AP.

Iako je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao kako razmatra da pokrene međunarodnu kampanju da bi se pomoglo podsaharskoj Africi u borbi protiv požara, stručnjaci smatraju da je tamošnja situacija drugačija nego u Brazilu i ne predstavlja problem, iako u budućnosti može predstavljati prijetnju.

Archibald: Požari u Africi mogu biti dobri za ekologiju

U Angoli bjesni tri puta više požara nego u Brazilu, a prema snimcima NASA-e u Angoli je aktualno 6.000 požara, u Kongu 3.000, a u Brazilu 2.000.

Prema riječima profesorice Sally Archibald sa Sveučilišta u Johannesburgu, u Angoli i Kongu dominiraju požari u rijetko pošumljenim savanama i na poljima malih farmi, zbog čega izazivaju manje brige.

Požari u savani puštaju ugljik-dioksid, ali za godinu dana trava tu izraste i upijaju više ugljik-dioksida.

“Požari mogu zahvatiti i šume, ali se obično zaustave na granici”, rekla je Archibald te dodaje kako je glavna poruka da u Africi ima dosta požara, ali to nije tako loše i može biti dobro za ekologiju.

Požari, Amazonija, Brazil, Afrika
Požari u savani puštaju ugljik-dioksid, ali za godinu dana trava tu izraste i upijaju više ugljik-dioksida

Oblikovanje krajolika kroz 1.000 godina

Istraživač NASA-e Niels Andela rekao je da su požari u savani oblikovali afrički krajolik 1.000 godina.

“Požari se često koriste u poljoprivredne svrhe, na primjer da se krajolik održi na otvorenom, a ponekad i kao dio promjene kultivacije”, rekao je on.

Europska svemirska agencija procijenila je da 25 do 35 posto emisija plinova s efektom staklenika potječu od tzv. sagorijevanja biomase, što uključuje i požare koji su namjerno potpaljeni da očiste zemlju za poljoprivredu, kao i da se većina tih požara događa u Africi.

Izvor: Agencije