U Afganistanu ubijeno ili osakaćeno 26.000 djece

Save the Children navodi da je između 2017. i 2019. godine bilo više od 300 napada na škole (EPA)

U proteklih četrnaest godina u ratom zahvaćenom Afganistanu svakodnevno je ubijeno ili osakaćeno prosječno petero djece, saopćio je Save the Children.

Podaci Ujedinjenih naroda pokazuju da je najmanje 26.025 djece ubijeno ili osakaćeno od 2005. do 2019. godine, navodi humanitarna organizacija sa sjedištem u Londonu.

Organizacija je pozvala države donatore da zaštite budućnost afganistanske djece uoči ključnog sastanka u Ženevi, prenosi Fena. pozivajući se na BBC.

Nasilje raste u Afganistanu usred zastoja u mirovnim pregovorima i povlačenja američkih vojnih snaga.

Afganistan je među jedanaest najopasnijih zemalja na svijetu za djecu, tvrdi Save the Children.

U 2019. godini ova zemlja je bila poprište najvećeg broja ubijanja i ranjavanja od svih globalnih sukoba obuhvaćenih u izvještaju ove organizacije.

Prošle godine je ubijeno 874 afganistanske djece i osakaćeno njih 2.275.

Česti napadi na škole

Više od dvije trećine ubijenih i ranjenih prošle godine bili su dječaci, što je rezultat sukoba između vladinih i antivladinih snaga ili improviziranih eksplozivnih naprava u samoubilačkim i nesuicidnim napadima.

Izvještaj je utvrdio da su škole često napadane u sukobu između afganistanske vlade, uz podršku američkih trupa, protiv talibana i drugih pobunjenika.

Save the Children navodi da je između 2017. i 2019. godine bilo više od 300 napada na škole.

“Zamislite da živite sa stalnim strahom da bi danas mogao biti dan kada vaše dijete bude ubijeno u samoubilačkom ili zračnom napadu… Ovo je mračna stvarnost za desetke hiljada afganistanskih roditelja čija su djeca ubijena ili osakaćena”, rekao je Chris Nyamandi.

Također je pozvao vladu Velike Britanije da se obaveže te pozove saveznike kako bi izbjegli upotrebu eksplozivnog oružja u naseljenim mjestima.

Afganistan je poprište višedecenijskih nasilnih sukoba, zbog kojih su poginuli deseci hiljada civila.

Izvor: Agencije