Oglasi

U Afganistanu u posljednjih 10 godina ubijeno ili ranjeno 100.000 civila

Stupio je na snagu sporazum između SAD-a i talibana o "smanjenju nasilja“ koji otvara put za potpisivanje mirovnog sporazuma.
UN u zadnjjih deset godina dokumentuje žrtve rata koji bjesni zemljom već 18 godinaEPA

Izvještaj Ujedinjenih naroda navodi da je Afganistan dostigao sumorni rekord od 100.000 civila ubijenih ili povrijeđenih u posljednjih deset godina otkako je Svjetska organizacija počela dokumentirati žrtve rata koji bjesni već 18 godina.

Izvještaj koji je u subotu Objavila Misija UN-a za pomoć Afganistanu uslijedio je nakon stupanja na snagu sporazuma o "smanjenju nasilja“ između SAD-a i talibana koji otvara put za potpisivanje mirovnog sporazuma za koji se Washington nada da će okončati najduži američki rat, vratit će kućama američke vojnike i dovest će do pokretanja pregovora zaraćenih afganistanskih strana o budućnosti njihove zemlje.

„Skoro nijedan Afganistanac nije izbjegao da ne bude lično pogođen nasiljem u zemlji. Apsolutni je imperativ za sve strane da iskoriste priliku za prekid borbi dok se već dugo čeka na mir; životi civila moraju se štititi dok su mirovni napori još u toku“, izjavio je Tadamichi Yamamoto, specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a za Afganistan, prenosi Associated Press.

Sedmodnevno 'smanjenje nasilja'

„Sve strane u sukobu moraju se povinovati ključnim principima razdvajanja vojnika i civila, proporcionalnosti i sprečavanja civilnih žrtava. Zaraćene strane moraju poduzeti neophodne mjere na sprječavanju toga da djeca, žene i muškarci budu ubijani bombama, raketama, granatama i improviziranim minama; neprihvatljivo je da postupe drugačije“, izjavila je Michelle Bachelet, visoka povjerenica UN-a za ljudska prava, prenosi Fena.

Sedmodnevno "smanjenje nasilja“ stupilo je na snagu u petak u ponoć. Ukoliko se ono održi, za njim će uslijediti potpisivanje dugo vremena traženog mirovnog sporazuma između Sjedinjenih Američkih Država i talibana u bliskoistočnoj državi Kataru u kojoj talibani imaju politički ured.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.