Oglasi

U Afganistanu prošle godine ubijeno 17 novinara

Afganistan je imenovan kao najopasniji za novinare jer je lani dokumentiran 121 slučaj nasilja nad novinarima i medijskim radnicima.
Osim pogibije, brojni novinari suočeni su s rizicima od ranjavanja, pritvaranja i otmiceEPA

Afganistan je imenovan za najopasniju zemlju za novinare, jer je tokom 2018. godine u toj državi poginulo 17 novinara i medijskih radnika.

Sudeći po Afganistanskoj komisiji za sigurnost novinara - AJSC, broj poginulih dokumentiran je u 121 slučaju nasilja nad novinarima i medijskim radnicima, prenosi Fena.

"Kao i u 2017. godini, i u prošloj godini su grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) i talibani odgovorni za većinu takvih slučaja nasilja, konkretno 50 slučaja", navodi AJSC u izvještaju.

Od ukupnog broja nasilnih incidenata, 11 ih je počinjeno nad novinarkama i medijskim radnicama.

S radom prestale 34 medijske organizacije

Osim pogibije, brojni novinari suočeni su s rizicima od ranjavanja, pritvaranja i otmice u Afganistanu, navodi se u izvještaju.

U 2018. godini ukupno su 34 medijske organizacije prestale s radom u Afganistanu iz različitih razloga.

Broj stradalih izvještača u prošloj godini pokazuje neznatno smanjenje u odnosu na  20 ubijenih novinara u 2017. godini.

Nasilni incidenti također su u opadanju u protekloj godini u odnosu na 169 slučajeva evidentiranih u 2017. godini.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.