U Afganistanu predstavljen najveći Kur'an na svijetu

U djelu je korišteno 30 različitih vrsta dizajna i kaligrafija, a izrada je trajala pet godina (AFP)

Afganistanski kaligraf je poslije pet godina rada napravio najveći Kur'an na svijetu, kako bi pokazao da su bogatstvo i tradicija afganistanke kulture oštećeni tokom 30 godina rata, ali da nisu uništeni, javlja Reuters u utorak.

Ministarstvo za hadž i vjerska pitanja proglasilo je knjigu dimenzija 2,28 metara sa 1,55 metara za najveću svetu islamsku knjigu, prenio je kulturni centar u Kabulu.

Prethodno najveći Kur'an predstavljen je prošle godine u ruskom regionu Tatarstan i ima dimenzije dva sa 1,5 metara.


Oživljavanje afganistanske kulture [AFP]

Afganistanski Kur'an težak je 500 kilograma, a za izradu njegovih 218 stranica i korica potrošena je koža 21 koze. Izrada ove knjige koštala je pola miliona dolara.

Kaligraf Mohammad Sabir Khedri i njegovih devet studenata počeli su izradu ovog djela u septembru 2004. godine, koji je uključivao najmanje dvije godine neprekidnog rada, a završen je 2009. godine.

Oni su u dizajnu kombinirali zlatne kaligrafije sa milionima šarenih tačaka, čime su formirali simbolične dekoracije po obodu velikih stranica.

“Želio sam upotrijebiti što više živih boja, da bi ova sveta knjiga izgledala divno”, izjavio je Khedri.

Dvije godine čuvan u tajnosti

Ovaj majstor je završio knjigu prije dvije godine, ali je to krio do sada, pošto prostorija u kojoj je Kur'an izložen nije bila spremna do početka ove godine.

Kur'an je izložen u kulturnom centru osnovanom prije više od 30 godina, u kojem je nekada bilo smješteno 50.000 knjiga, medicinski centar, kao i zanatske škole.

Sve to je uništeno tokom građanskog rata koji je uslijedio poslije povlačenja sovjetskih trupa 1989. godine i za vrijeme brutalne vladavine talibana od 1996. godine.

Muslimani vjeruju da je poslanik Muhammed primao objavu tokom 23 godine. Kur'an se sastoji od 114 sura, koje su objavljene u Meki i Medini.

Izvor: Agencije