U Afganistanu poginula dva američka vojnika

Broj američkih vojnika poginulih u Afganistanu u ovoj godini porastao je na četiri (Ilustracija)

Dvojica američkih vojnika poginula su u petak u Afganistanu tokom operacije, saopćile su američke snage i NATO, ne objavljujući druge detalje.

Današnje žrtve, kojima je broj američkih vojnika poginulih u Afganistanu u ovoj godini porastao na četiri, naglašavaju poteškoće u uvođenju mira u ratom zahvaćenu zemlju, dok Washington intenzivira napore na okončanju 17-godišnjeg rata, najdužeg koji je Amerika ikad vodila, piše Fena.

Američka i misija NATO-a “Odlučna podrška” saopćile su da imena vojnika ubijenih u akciji neće biti objavljena dok ne bude obaviještena najbliža rodbina, u skladu s politikom američkog Ministarstva odbrane.

U saopćenju se ne spominje lokacija borbene operacije niti protiv koga su se vojnici borili.

‘Indicent je pod istragom’

“Incident je pod istragom i ne možemo pružiti dodatne informacije”, izjavila je glasnogovornica “Odlučne podrške”, poručnica Debra Richardson.

Približno 14.000 američkih vojnika u Afganistanu podržava afganistanske snage dok se bore na dva fronta, protiv ponovo ojačanih talibana, koji trenutno drže polovinu zemlje, i ogranka grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), koji nastoji proširiti svoj utjecaj u Afganistanu čak i u vrijeme dok se njen samoproglašeni halifat urušava u susjednoj Siriji i Iraku.

Nakon napada 11. septembra 2001. na New York i Washington SAD je izvršio invaziju na Afganistan i svrgnuo talibanski režim u nekoliko sedmica.

Talibani su se, međutim, nakon toga pregrupirali, dok je Washington do 2009. usmjerio pažnju na iračkog čelnika Saddama Husseina.

Pentagon je odnedavno razvio planove povlačenja američkih vojnika koji su još u zemlji, istovremeno intenzivirajući pregovaračke napore s talibanima.

Izvor: Agencije