Twitter zatvorio naloge povezane s kineskom državom

Peking strahuje da bi protesti u Hong Kongu mogli izazvati šire nemire (EPA)

Twitter je saopćio da je ukinuo više od 200.000 naloga za koje vjeruje da su povezani s kineskom državom i s kampanjom dezinformacija usmjerenom protiv protesta u Hong Kongu.

Kompanija je također saopćila da će zabraniti oglase državnih medijskih kompanija, proširujući zabranu koju je prvi put 2017. godine primijenila na dva ruska entiteta, prenosi Beta.

Visoki zvaničnik Twittera je u intervjuu rekao da su obje mjere dio šireg napora da se suzbije zlonamjerna politička aktivnost na toj popularnoj platformi koja je ranije bila kritizirana zbog omogućavanja miješanja u izbora u SAD-u i širom sveta, i zbog prihvatanja novca državnih medijskih organizacija za propagandne oglase.

Nalozi su formalno ukinuti zbog kršenja uvjeta usluge te društvene mreže i “jer smatramo da to nije način da se ljudi informiraju”, izjavio je zvaničnik Twittera u intervjuu agenciji AP.

Zvaničnik koji je zbog sigurnosnih problema govorio pod uvjetom da mu se ne objavi ime, rekao je da je kineska aktivnost prijavljena FBI-u koji je istražio ruske pokušaje miješanja  putem društvenih medija u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Twitter je, na primjer, našao dva lažna naloga – kineski i engleski, koji su se predstavljali kao medijske organizacije iz Hong Konga. U tvitovima na tim nalozima demonstranti su prikazivani kao nasilni kriminalci, očito u kampanji s ciljem da se utiče na javno mnijenje širom svijeta.

Iako je Twitter zabranjen u Kini, dostupan je u Hong Kongu.

Politički razdor

Još 936 naloga na Twitteru smatra se da potiču iz Kine koja je pokušala da posije politički razdor u Hong Kongu, potkopavajući legitimitet i političke stavove pokreta demonstranata.

Gotovo 200.000 automatiziranih naloga na Twitteru pojačavalo je te poruke. Malo ih je objavilo više od samo jednog tvita, rekao je zvaničnik, jer ih je Twitter svojom tehnologijom većinom sve uhvatio.

Facebook je u ponedjeljak saopćio da je iz istih razloga uklonio sedam stranica, tri grupe i pet naloga, povezanih s Twitterom.

Kampanja na Twitteru odražava činjenicu da je kineska vlast proučila ulogu društvenih medija u masovnim društvenim pokretima, i da strahuje da bi protesti u Hong Kongu mogli izazvati šire nemire, rekao je James Lewis iz Centra za strateške i međunarodne studije.

“To je standardna kineska domaća praksa, a znamo da su od 2016. pažljivo proučavali šta su Rusi radili u Sjedinjenim Američkim Državama”, rekao je Lewis.

Od predsjedničkih izbora u SAD-u 2016. godine Twitter nastoji da strože nadgleda svoju mrežu zbog zloćudne političke aktivnosti i da bude transparentniji pri provođenju svojih istraga, javno objavljujući podatke o operacijama državnog utjecaja, da bi i drugi mogli da ih procijene, rekao je zvaničnik te kompanije.

Medijske organizacije koje imaju podršku države i dalje mogu da koriste Twitter, ali im više nije dozvoljeno da postavljaju plaćene oglase.

Twitter je odbio da dostavi spisak medijskih organizacija koje smatra državnim, a 2017. godine je objavio zabranu ruskim RT-u i Sputniku da se reklamiraju na toj platformi.

Izvor: Agencije